Nákupní vozík

Nákupní vozík Zdroj: kresba 3ax

České NEJ č. 3: Krademe v obchodech jak straky. A to máme v Evropě nejméně lidí pod hranicí chudoby

Pomineme-li Turky a Rusy, kteří patří do Evropy stejně tak jako do Asie, jsou Češi největšími zloději ze všech národů Evropy. Alespoň pokud jde o „nakupování za pět prstů“ v samoobsluhách, koloniálech a supermarketech.


Podle britské, na maloobchod a služby specializované výzkumné společnosti Centre for Retail Research, která v letech 2010 i 2011 zkoumala čtyřiadvacet zemí Evropy a dalších sedmnáct z celého světa, si lidé v českých obchodech nakradli zboží za 532 miliónů dolarů (asi 10,5 miliardy korun), což je o čtvrtinu více než loni.

 

Ve sledovaných zemích se ztráty způsobené obchodníkům zloději a jiným „záhadným mizením“ zboží meziročně zvýšily o 6,6 % – že by byla na vině ta neustále proklamovaná ekonomická krize? Obchodníci v průměru každoročně přijdou o 1,45 % tržeb, které si ve formě zboží odnesou neplatící zákazníci, mnohdy i vlastní zaměstnanci, po kapsách.

 

Je ovšem fakt, že my Češi taky máme kde krást – jak se říká, příležitost dělá zloděje. Česko bylo ještě v půli roku 2008 v rámci středoevropských a východoevropských zemí zamořeno největším množstvím hypermarketů na kilometr čtvereční. Neuvěřitelné – a pro nás k dnešnímu datu bohužel také neověřitelné.

 

A ještě jeden rekord ze světa financí pro všechny, kteří s oblibou veřejně truchlí nad svými prázdnými kapsami, slamníky a konty. Podle statistické databáze Eurostat žilo v roce 2009 právě u nás nejméně lidí pod hranicí chudoby, jen 8,6 % obyvatel. Nejnižší podíl ze všech 27 zemí EU! To by musela být strašná náhoda, abychom k té hrstce kostelních myší patřili právě my, ne?


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!