Popel

Popel Zdroj: kresba 3ax

České NEJ č. 6: Popel popelu. Češi jsou nejpilnějšími spalovači mrtvol

Včera jste si v Českém NEJ č. 5 přečetli, jací jsme to neznabozi. A když už jsme mezi všemi národy právě my vyhlášenými ateisty, lze očekávat, že své zesnulé nebudeme ukládat do rakví, ale prostě je zpopelníme.


Podle webu Pohreb.cz způsobila více než sto let trvající osvěta Společnosti přátel žehu, že je 76 % našich spoluobčanů pohřbíváno za přímé účasti ohně. To nám údajně v množství pohřbů žehem na hlavu zajišťuje světový primát.


Navíc „nekroekonomika“ hovoří jasně: hrobové místo dejme tomu v Mostě, abychom vybrali některé z našich „mrtvějších“ měst, stojí na deset let 1 320 korun (připočtěte nějakých 20 000 za záležitosti spojené s pohřbem), místo v kolumbáriu na tutéž dobu 660 korun a rozptýlení popela je vůbec nejlevnější (a nejekologičtější).


Ačkoli Češi na svých mrtvých šetří, jak to jde – tedy kromě „světských“ a bohatých Romů, jejichž okázalé hrobky jsou ozdobou Olšan i jiných nekropolí –, stále ještě utratí za pohřebné přes půldruhé miliardy ročně. Více se dočtete v mém oblíbeném magazínu Funeral Quartal. Nesmějte se, opravdu dva roky existoval, ačkoli i na něj před půl rokem dolehla krize tištěných médií cloumající celým světem nás smrtelníků a odebral se na pravdu boží.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!