Turistika

Turistika Zdroj: kresba 3ax

České NEJ č. 4: Česko, země chodců. Máme nejpropracovanější síť turistických cest na světě

Systém českého turistického značení je považován za nejspolehlivější a nejpropracovanější nejen v Evropě, ale i na světě. Rovnoměrně protkává celou Českou republiku tak, že po žluté, červené, modré nebo zelené spolehlivě dojdeme, s malou nadsázkou, od sebebezvýznamnější psí boudy k tomu nejnicotnějšímu krmítku pro ptáky.


Podle Karla Markvarta, předsedy Rady značení Klubu českých turistů, má ČR dlouhodobě nejhustší síť turistického značení v Evropě – téměř přesně jeden kilometr značené trasy na jeden kilometr čtvereční.


Možná je to tím, že má naše pěší turistika velmi hluboké kořeny; předchůdce Klubu českých turistů založili vlastenci okolo cestovatele Vojty Náprstka už roku 1888… Český triumf bohužel nelze potvrdit s absolutní jistotou, neboť mnohé země délku svých turistických tras neuvádějí.


Ale zalovte sami v paměti: viděli jste někde v zahraničí tolik rozcestníků a značek na stromech? A vybavujete si, že byste se ve světě setkali se značením tak precizním a dobře udržovaným?


Já vím, já vím, ty rakouské Alpy... Ale bez ohledu na ně: k 31. 12. 2010 bylo v ČR 40 597 km pěších značených turistických tras, 33 356 km značených tras cyklo-silničních, 3 584 km cyklistických tras v terénu, 639 km lyžařských tras a 1 950 km tras pro turistiku na koni. Tedy celkem 80 126 km značených cest. „A to už je dvakrát kolem rovníku,“ podotýká hrdě generální sekretář KČT Mojmír Nováček.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!