Poláková

Poláková Zdroj: YouTube.com

Jsme v pr..., úplatkářský chléb politiků a plesnivý Hrad. Čeští zpěváci si oblíbili protestsongy


Tomáš Klus, Xindl X a nově i Barbora Poláková s Davidem Kollerem. Co
všechny zmíněné zpěváky spojuje? Znechucení ze současné politické
scény, které vyjádřili v písních umístěných na videoserver YouTube.


O "protestsongu" Tomáše Kluse, komerčně nejúspěšnějšího českého zpěváka současnosti, jsme napsali před necelými dvěma měsíci. Jeho kritika politických poměrů tehdy paradoxně sklidila ještě větší kritiku uměleckou. Přesto si ji přehrálo přes půl milionu posluchačů.





Od té doby se ale v Česku odehrálo hned několik nepřehlédnutelných událostí (za všechny můžeme jmenovat právě probíhající "krabicovou" aféru Davida Ratha), které vyprovokovaly další vlnu zhudebněných povzdechů.


V pondělí nahrál na YouTube svůj vlastní kritický song Píseň Davidova Xindl X: "Vždyť vo co go, proč pro tu šlamastyku tolik naděláte? Úplatky jsou chlebem politiků, třináctým platem," interpretuje v refrénu možné "vazební" myšlenky bývalého středočeského hejtmana.





K písni Xindla X se na YouTube dnes připojil minimalistický klip Sami, na němž Barbora Poláková (mimo jiné představitelka Kristýny Kočí ze hry Blonďaťá bestie, kterou loni představilo divadlo Rubín) hodnotí společně s rockovým zpěvákem Davidem Kollerem stav naší země - bez obalu:


"Jsme v prdeli, můžem si za to sami. Jsme v prdeli. Zvolili jsme je sami. Jsme sami a psi hrají, kdo s koho. Jsme sami a frustrace je z toho," zpívají oba šansonově v šerosvitu, který co chvíli symbolicky ustoupí optimističtějšímu bílému pozadí.





Cítíte to stejně jako některý ze zmíněných zpěváků? Jsou na vás moc pesimističtí? Nebo naopak málo? Napište nám do komentářů.