Jurij Gagarin

Jurij Gagarin Zdroj: Profimedia.cz

Sovětský Casanova, jinak známý též jako „první kosmonaut“ Jurij Gagarin

Populární Jurij Gagarin byl sice pouze tzv. kosmonautem kandidátem, ale hlavně doslova sexuálním šampiónem. Lidé, kteří ho dobře znali, o něm tvrdili: „Jakmile zavadil o dámskou sukni, nepřestal, dokud se pod ni nedostal.“

 

Prvním člověkem ve vesmíru byl sice Američan Alan Shepard, a nikoli sovětský major Jurij Gagarin, který kosmonautem ostatně nikdy nebyl (viz k tomu Jan Berwid-Buquoy: „Kosmonaut Gagarin je pověst. Prvním člověkem ve vesmíru byl Američan Shepard“, blog Reflex.cz, 18. 4. 2011), ale o to mi teď neběží. Jde mi o „kosmonautovy“ sexuální prohřešky.

 

Legendární Giacomo Casanova (1725–1798) byl, zdá se, proti němu zanedbatelným břídilem. Jeho kosmický kolega generálmajor German Titov prý odhaduje počet milenek sovětského „Casanovy“ v letech 1955–1968 okolo 500 a nemanželských dětí asi čtyřicet. Tento relativně vysoký počet novorozeňat je způsoben tím, že ženy, s nimiž trávil své volné chvíle, ho často žádaly, aby je otěhotněl.

 

Činil prý tak s rozkoší, hlavně u těch vdaných. Chceme-li být ordinérními a vyjádřit se vulgárně, tedy: Gagarin se pokusil otěhotnět každou, která roztáhla nohy ...! V tehdejším SSSR se to ovšem nebralo vůbec nijak tragicky.

 

Onen sovětský „Casanova“ se původně vyučil slévačem a již v době svého působení v hutích proslul coby „rváč dámských kalhot“. Gagarinův tehdejší spolupracovník Jegorov se nechal slyšet: „On byl sice vzrůstem poměrně malý, ale proslýchalo se o něm, že má obrovskou výdrž. Svým šarmantním jednáním skoro magneticky přitahoval všechny ženy. Svou sečtělostí a něžností vzbuzoval u spolupracovnic zvědavost.

 

Bylo to naprosto jednoznačné: mladé, staré, svobodné, ženaté — všechno po něm jelo. Odváděl si je do zdejšího lesíka a tam je všechny objel. Když některá žena v naší oblasti otěhotněla, říkalo se žertem, že je to přesčasový stachanovský výkon Gagarina ...“

 

Poté, co se vyučil, stal se členem aeroklubu, kde však nelétal, nýbrž skončil u pozemního personálu. Zajímal se prý hlavně o „prdelaté uklízečky“. V roce 1955 začal studovat na leteckém vojenském učilišti v Orenburgu. Byl tam chronický nedostatek žen, čímž Gagarin nehorázně trpěl. Seznámil se v daných poměrech tudíž s jakousi Valentinou Gorjačevovou, se kterou se následkem neexistence dosavadní volné pohlavní komunikace nakonec v roce 1957 oženil.

 

Novinářka Andrea Kostlánová (iDnes.cz, 6. 2. 2009) o jeho ženě píše: „... Ve skutečnosti trpěla velkými depresemi z jeho záletů a jejich manželství se po narození dvou dcer – Jeleny a Galiny –, a zejména po jeho ,návratu z kosmu‘ rozpadlo ...“

 

Gagarinův bývalý kamarád, kosmonaut kapitán Vitalij Žolobov, jenž byl později vyloučen z kosmonautiky kvůli alkoholismu a rozvodu, k tomu dodává: „Po 12. 4. 1961 dostával Jurij pozvánky a nabídky od všech možných světových filmových hvězd. Některé se s ním chtěly pouze vyspat, ale skoro všechny chtěly, aby jim udělal dítě ...“ Po datu jeho údajného „návratu z kosmu“ se Gagarin de facto změnil v alkoholika a erotomana. Alkohol a ženy byly jeho dni a noci. Vypil desítky litrů vodky a měl poměr s nepřehlednou řadou žen ...

 

Když v jednom hotelu na Krymu „obšťastňoval“ jakousi mladičkou nemocniční sestru Aňu v jejím pokoji, vzdychala dívka tak hlasitě, že to ve vedlejším apartmánu vzbudilo Gagarinovu manželku Valentinu. Ta vstala z postele a začala bušit na dveře vedlejšího pokoje. Sovětský „Casanova“ zpanikařil, natáhl si pouze spodní kalhoty a vyskočil z druhého patra dotyčného hotelu na ulici.

 

Poranil se na hlavě a upadl do bezvědomí. V nemocnici mu zachránili život. Psal se rok 1962 a první tajemník ÚV KSSS Nikita Chruščov neznal žádný pardon: „Ať si souloží, kde chce a jak chce, ale na XXII. sjezd strany přijít musí. Když nemůže chodit, tak ho z nemocnice přineste na nosítkách!“

 

A tak se poslanec Nejvyššího sovětu major Jurij Gagarin objevil v Kremlu na nosítkách a s obvázanou hlavou. Oficiálně to omluvila sovětská Hlávní správa rozvědky (GPU) nejapným výmyslem: „Gagarin utrpěl úraz na hlavě. Když nesl v náručí svou dceru Galinu, zakopl a upadl.“ Národ začal záletníka dokonce litovat.

 

Sovětský „Casanova“ zahynul při pádu letadla MiG-15 dne 27. 3. 1968, tedy zítra tomu bude přesně 44 let. Krátce před osudným startem měl poměr se Světlanou, dcerou vysokého důstojníka SSSR. Když byla Světlana ve třetím měsíci těhotenství, patrně s majorem Gagarinem, provdala se za jakéhosi korvetního kapitána Černomořského loďstva.

 

Kolik se narodilo dalších nemanželských Gagarinových dětí po 27. 3. 1968, nelze z dostupných archívních pramenů přesně zjistit.