Hodiny

Hodiny Zdroj: Profimedia.cz

Kdy už někdo zruší ten nesmysl s letním časem?

Naprostý nesmysl, kterému se říká letní čas, opět postihl v noci ze soboty na neděli deset milionů lidí v této zemi. Připitomělé nařízení, které domněle šetří elektrickou energii, zase donutí národ vstávat do tmy.

 

Pokud jste se v posledních dnech radovali, že v okamžiku, kdy vstáváte kvůli odchodu dětí do školy, je už světlo, máte po radosti. Pravda, večer budete mít o hodinu více světla. Upřímně řečeno, neznám nikoho, kdo by večer chtěl světlo. K čemu taky, světlo chceme ráno, ne večer. Večer potřebujeme tmu, taky se s ní snáz vyrovnáme, když už jsme celý den vzhůru.

 

Letní čas, který průběžně straší od starého mocnářství, protektorátu a komunistické vlády, nešetří zřejmě nic, ale je to jedno z nařízení, které žije dál, protože "se to tak přece dělá" a taky to dělá Evropská unie. Ano, když Pepa z vedlejšího baráku vyskočí z okna, tak já taky vyskočím z okna. To má logiku. Rozumnější by ale bylo takzvaný letní čas zrušit a uvažovat o tom, jestli denní rytmus neposunout přibližně o hodinu.

 

 

Kvůli tomu, že císař František Josef trpěl nespavostí a zaměstnal celý státní aparát od kuropění, dnes ženeme děti do školy na osmou. Musíme, protože rodiče letí taky brzo do práce. Je otázka, co inteligentního normální člověk udělá v osm ráno. U pekařů a železničářů to chápu, těm nic jiného nezbývá, ale jinde? Nechme si normální místní čas a posuňme, aspoň tam, kde to jde, nástup do práce a škol o hodinu.

 

Jenže s tím nehneme. Na světě je spousta nesmyslů, jako jsou třeba maturity nebo domácí úkoly, nikdo neví, k čemu to je, jenomže se dělají odjakživa, tak se budou dělat až do konce světa.

 

Tak dobré ráno, pokud možno.

JAN JANDOUREK
AUTORE JE REDAKTOR MF DNES