Google

Google Zdroj: Archív

Hudební průmysl zvažuje žalobu na Google. Prý přihlíží pirátství

Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se opět ohradila proti společnosti Google s nařčením, že nejpopulárnější internetový vyhledavač nedělá nic v boji proti pirátství. Jedná se pouze o další výkřik do tmy, nebo se máme bát dalšího pokusu o cenzuru internetu?

 

Podle IFPI Google stále nepředkládá legální obsah ve výsledcích vyhledávání na předních pozicích. Místo toho se mezi nejčastějšími výsledky k hledaným řetězcům objevují torrentové servery a datová úložiště. Podle vedení Google je problém v samotném algoritmu vyhledávače. Ten zobrazuje výsledky podle relevance hledaného slova a podle řady kritérií, které vypovídají o oblíbenosti stránek.

 

IFPI hrozí společnosti Google žalobou za zneužívání dominantního postavení na trhu, které má podle všeho největší dopad na stahování nelegální hudby. Řešením situace by měla být cenzura výsledků vyhledávání. Torrentové servery a podobné služby by se dále neměly zobrazovat na předních pozicích vyhledávání.

 

IFPI již v červenci 2011 zaujal předběžné stanovisko podle práva o hospodářské soutěži, podle kterého hodlá podat na společnost Google žalobu za narušování fungování on-line trhu s hudbou.

 

Google sám přitom nabízí službu Google Music, kde lze hudbu nakupovat legální cestou podobně jako přes Apple iTunes Store.