Anonymous

Anonymous Zdroj: archiv

Hackeři z Anonymous se pustili do boje. Zaměří se i na Česko?

Hnutí internetových aktivistů Anonymous se opět rozjelo na plné obrátky. Během posledních dní smazali obsah webu americké televize CBS, pohráli si se stránkami FBI a shodili web Universal Music či Vivendi. V Evropě si zase smlsli na webu polského parlamentu. Jejich pozornosti se možná dočká i Česko.

 

Anonymous popudilo v poslední době hned několik věcí: zákon SOPA/PIPA, jenž ohrožoval svobodu slova na internetu (o protestu Wikipedie, která se na den sama dobrovolně vyřadila z provozu, jsme informovali), zavření webu Megaupload a příprava dohody ACTA, jež brojí proti „pirátství“. Poslední bod je pro nás obzvlášť zajímavý, jelikož může mít i „českou stopu“.

 

Připravovaná dohoda ACTA je dlouhodobě kritizována. Podle některých názorů je v podstatě tímtéž, čím je v Americe SOPA a PIPA. Její přijetí by také mohlo v důsledku znamenat například špiclování uživatelů poskytovateli internetového připojení nebo prohledávání notebooků na letištích. Kritizován byl i fakt, že ACTA byla připravována v zákulisí a bez veřejné debaty. Výtky vůči ACTA shrnuje toto video:


 

Polsko, jež vyjádřilo zákonu podporu, se dočkalo rychlého útoku od Anonymous: web Sejmu, dolní komory polského parlamentu, byl nedostupný. Aktivita polských Anonymus dnes pokračovala útoky na web premiéra a další prominenty. Anonymous dnes na Twitteru také napsali: „Po SOPA/PIPA v USA si ACTA razí cestu do Evropského parlamentu http://lqdn.fr/node/5052. #OčekávejteNás“

 

 

Zaútočí Anonymus na weby českých institucí?

Zítra bude debatovat Výbor pro rozvoj při EU nad návrhem stanoviska (PDF) vůči ACTA. Navrhovatelem reakce výboru je český europoslanec Jan Zahradil (ODS). Znění jeho textu ostře zkritizoval aktivistický web laquadrature.net, který má k Anonymous názorově blízko, jakožto „katastrofální“. Přesně na tenhle text odkázali Anonymous ve svém výše uvedeném twítu.

 

Autoři článku se podivují, že Zahradilův posudek přehlíží kritiku ACTA a nezpochybňuje samotnou potřebu mít další regulaci. Celý text shrnují jako „zavádějící a snažící se ospravedlnit extrémní represívní opatření“.

 

Vzhledem k předchozím aktivitám Anonymous a virtuálnímu útoku na Polsko lze tedy směle spekulovat, zda se jejich pozornost nezaměří i na Českou republiku.

 

Své si dnes možná užije Česká protipirátská unie, která má být dnes od 18:00 pod útokem slovenských přívrženců Anonymous v rámci msty za uzavření serveru megaupload.com.

 

Každopádně by se měl každý, kdo represívní dohodu ACTA podpoří, připravit na krušné chvilky a po ruce by měl mít připravenou zálohu svého webu a telefon na technickou podporu.