Wikipedia

Wikipedia Zdroj: Wikipedia.org

Craigslist zčernal též
Huffington Post vydal \\\\\"černý otvírák\\\\\"
Ozval se např. bloggovací systém Wordpress
...nebo monitoring českého Twitteru klaboseni.cz
Protestuje i česká pobočka Greenpeace
11
Fotogalerie

Anglická Wikipedie zčernala, protestuje i Google. Nelíbí se jim chystané protipirátské zákony

Návštěvníky anglické verze největší internetové encyklopedie Wikipedia dnes uvítala černá stránka. Encyklopedie na 24 hodin zastavila svůj provoz na protest proti dvojici chystaných amerických zákonů, které podle kritiků předznamenávají cenzuru internetu.

 

 

Anglická Wikipedie zčernala. Na protest proti protipirátským zákonům
Návštěvníky anglické verze největší internetové encyklopedie Wikipedia dnes uvítala černá stránka. Encyklopedie na 24 hodin zastavila svůj provoz na protest proti dvojici chystaných amerických zákonů, které podle kritiků předznamenávají cenzuru internetu.
"Po více než desetiletí jsme strávili miliony hodin vytvářením největší encyklopedie v lidské historii. Právě teď zvažuje americký kongres legislativu, která by mohla fatálně poškodit volný a otevřený Internet. Abychom na to upozornili, po 24 hodin uzavřeme Wikipedii," uvádějí provozovatelé na hlavní stránce. Jiné jazykové mutace se "odstávky" přímo nezúčastnili. Česká verze ale na titulní straně na celou situaci upozorňuje
Návrh protipirátského zákona, jenž by dnes měla dnes začít projednávat Sněmovna reprezentatntů, je na veřejnosti známý jako Stop Online Piracy Act (SOPA). Pokud by byl schválen v původním znění, museli by všichni provozovatelé internetu v USA blokovat přístupy ke stránkám, které šíří nelegální obsah. Podobným zákonem, Protect "Intellectual Property" Act (PIPA), proti němuž Wikipedie také protestuje, se bude zabývat americký Senát 24. ledna. Odpůrci obou zákonů se obávají, že by v případě schválení mohly odříznout uživatele žijící na území USA od významné části internetu.
Do protestu proti oběma zákonům se dnes připojí i řada dalších amerických webů, včetně populární sociální sítě Reddit, která se ve 13.00 našeho času znepřístupní na dvanáct hodin.

"Po více než desetiletí jsme strávili miliony hodin vytvářením největší encyklopedie v lidské historii. Právě teď zvažuje americký kongres legislativu, která by mohla fatálně poškodit volný a otevřený Internet. Abychom na to upozornili, na 24 hodin uzavřeme Wikipedii," uvádějí provozovatelé na hlavní stránce.

 

 

Jiné jazykové mutace se plánované "odstávky" přímo nezúčastnily. Řada z nich, včetně české, ale vysvětluje celou situaci na titulní straně. Ani články z anglické verze nejsou úplně nedosažitelné. Existuje několik jednoduchých triků, jak se k obsahu dostat.

 

 

 

 

Jak protestují světové a české servery:

 

Návrh protipirátského zákona, jenž by dnes měla dnes začít projednávat Sněmovna reprezentatntů, je na veřejnosti známý jako Stop Online Piracy Act (SOPA). Pokud by byl schválen v původním znění, museli by všichni provozovatelé internetu v USA blokovat přístupy ke stránkám, které šíří nelegální obsah.

 

Podobným zákonem, Protect "Intellectual Property" Act (PIPA), proti němuž Wikipedie také protestuje, se bude zabývat americký Senát 24. ledna. Odpůrci obou zákonů se obávají, že by v případě schválení mohly odříznout uživatele žijící na území USA od významné části internetu.

 

 

Mezi protestující se přidala řada dalších serverů, byť málokterý byl tak radikální jako Wikipedia. Své úvodní stránky změnily například weby Google (americká verze), Huffington Post, Craigslist a další. Nepřístupný by měl být web Reddit.com.

 

V Česku se k protestům podpořil například web Greenpeace či server Klábosení.cz.

 

Ne všichni ale berou událost tak vážně. Server Gawker už včera v žertu navrhnul čtenářům, že mohou den bez Wikipedie využít hned několika způsoby - například lhát přátelům bez obav, že si informaci následně ověří v encyklopedii. A pedagogové mohou konečně zadat svým studentům úkol, která si vyžádá skutečnou rešerši v původních zdrojích.