lyžování

lyžování Zdroj: Profimedia.cz

Před 125 lety se Čechům představily lyže

5. ledna 1887 představil věhlasný český sportovec Josef Rössler Čechům dřevěná prkénka na jízdu po sněhu. Ski si velký průkopník mnoha sportů nechal dovézt z Norska. Došlo k tomu však pouze šťastnou shodou okolností.

Když v roce 1881 zakládal mladičký Rössler Bruslařský klub Praha, netušil, jak velkou roli sehraje název organizace ve sportovní osvětě českého národa. Když si chtěl totiž o šest let později objednat brusle z Norska, na objednávkový arch vyplnil jméno bruslařské organizace, kterou si však Norové přeložili jako Bruslar Ski Klub Praha. Pro Nory nebyly lyže ničím neznámým a podle slova SKI na objednávce usoudili, že by Rösslerovi spolu s katalogem bruslí mohli zaslat i nabídku lyží.

 

Když dva páry lyží dorazily 5. ledna 1887 do Prahy, Josef se svým bratrem je ihned začali za pozorování svých rodičů zkoušet na dvorku. Když se setmělo, vydal se Josef Rössler na zasněžené Václavské náměstí, které tak jako vůbec první Čech sjel na lyžích.

 

Samotné centrum Prahy tak lze považovat za rodiště lyžování v Česku. Krátce po přehlídce na Václavském náměstí se začal Rössler naplno věnovat lyžařské osvětě Čechů. Organizuje běhy ve Stromovce a výlety na lyžích do Krkonoš. V roce 1890 si lyže objednává hrabě Harrach aby s nimi vybavil své lesníky. Velký rozmach lyžařského sportu na sebe nenechal dlouho čekat a už v roce 1892 se lyže staly běžnou radovánkou na svazích našich hor.

 

 

Josef Rössler se mimojiné v českých zemích zasadil o zavedení ledního hokeje, tenisu, jachtingu, fotbalu, atletiky a kanoistiky. Zemřel v lednu 1933 ve věku 63 let. Díky jeho spolupráci s Jiřím Guthem-Jarkovským se Češi poprvé zúčastnili letních olympijských her, a to ve Stockholmu v roce 1912. Tehdy ještě pod vlajkou rakousko-uherské monarchie.