Lyžování

Lyžování Zdroj: Profimedia.cz

Chceš rodinnou slevu na sjezdovce? Ukaž občanku!

České hory nejsou Alpy a fakt, že občas dostanete od vlekaře po hlavě pomou, lze brát jako místní folklór. Stejně tak lze brát i nulovou ostrahu horních stanic lanovek a vleků. Lyžařský areál v Peci pod Sněžkou po lednové kritice Pavlíny Wolfové, jež upozornila na nevybíravé chování tamních vlekařů, nejspíš začal zpytovat svědomí a srazil ceny na hladinu konkurenčního Špindlerova Mlýna. Má to ale háček, rodinné balíčky platí pouze pro vyvolené.

 

Pokud cestujete na hory s dětmi, připravte si rodné listy. Dětské jízdné a rodinné balíčky se totiž vztahují pouze na ty šťastlivce, kteří mají své ratolesti uvedeny na zadní straně občanského průkazu. Jak jsme si ale ověřili u Policie České republiky, údaj o potomcích v dokladu totožnosti není povinný, jedná se pouze o dobrovolně zadaný údaj, který si lze zvolit, řekněme, jako nadstandardní službu od úřadu. Pokud nemáte děti uvedeny v občance nebo pokud s sebou nemáte doklad o jejich věku, slevu na dítě nedostanete v Peci pod Sněžkou ani ve Špindlerově Mlýně.

 

Ve skutečnosti vypadá celá situace tak, že se před okénky prodejních budek tvoří fronty, v nichž rodiče marně po kapsách hledají doklady a snaží se prodavačce vysvětlit, že chlapečkovi opravdu ještě nebylo ani osm let, natožpak dvanáct (maximální věk, na nějž se vztahuje dětské jízdné).

 

Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek nás po telefonu ujistil, že se jedná pouze o ojedinělou situaci. „Vyžadovat po někom občanku je nesmysl, jedná se o pochybení pokladní, nikoliv o špatný systém SKI Pec, a. s. Záleží pouze na pokladní, zda uváží, že dítě přesáhlo věk dvanácti let. Zjednali jsme nápravu a podobný problém se snad nebude opakovat.“

 

Webové stránky areálu a přepravní řád ale hovoří jinak. Přímo u ceníku vleků je tučným písmem poznamenáno: „Při zakoupení rodinného jízdného musí rodič doložit, například občanským průkazem či cestovním pasem, rodinnou příslušnost rodičů a dětí, rovněž věk dětí do 12 let.“

 

Zcela jiná je také osobní zkušenost. I po telefonátu se starostou jsme byli nuceni doklad totožnosti předložit. Až poté, co jsme pokladní předali telefon s ředitelem skiareálu na drátě, omluvila se a vydala nám permanentku i bez dokladu totožnosti.

 

 

Podle provozovatele chtějí vlekaři po návštěvnících doklady totožnosti kvůli množícím se podvodům. Těm, kteří v občance nenosí informace o svém potomstvu, tím však komplikují výlety do hor.

 

Velmi nejasné je také to, jak má vzniklou situaci řešit například prarodič, jenž vzal na hory svá vnoučata.

 

Na informačních portálech zmiňovaných skiareálů není o jiných alternativách ani zmínka. Vždy ale samozřejmě zbývá možnost zakoupit dítěti plné jízdné za cenu dospělého. Rodičům to ušetří nervy a provozovatel zaplesá nad větším ziskem.