Královna Alžběta s manželem princem Filipem.

Královna Alžběta s manželem princem Filipem. Zdroj: ČTK

Co jste nevěděli o královně Alžbětě: Neuvěřitelné výsady britské panovnice

Celý svět truchlí nad mimořádnou žednou, která vedla vskutku mimořádný život. K postu královny totiž připadala řada výhod, některé vážně výhodné, jiné spíš úsměvné. Schválně, jak by se vám líbil život britské královny.

Královna nemohla být souzena

Ze starých právních dokumentů a doktrín, které jsou stále v platnosti, nemůže hlava království ve svém jednání udělat chybu – tedy každé rozhodnutí je správné. Proto neexistuje možnost, jak královnu povolat před soud. Nutno podotknout, že co se týaloá Alžběty, nebyl nikdy důvod.

Bez řidičáku a cestovního pasu

Alžběta II. byla vášnivou řidičkou a během války dokonce auta i opravovala. K tomu, aby je řídila ale nepotřebovala řidičský průkaz. To bohužel nevěděl mladý policista, který královnu zastavil kousek od jejího skotského hradu Balmoral, kde jako každý rok trávila letní prázdniny. Královna si vyjela sama bez doprovodu a na hlavě prý měla šátek. Policista ji zastavil, protože jela velmi pomalu. Královna dokonce i vystoupila z vozu, a snažila se mladíkovi vysvětlit, že se kochala přírodou a nikoho neohrožovala. Policista ji požádal o řidičský průkaz, který mu odmítla vydat s odůvodněním, že žádný nemá. Horlivý muž se chtěl dopátrat, kde se stala chyba. Královna se rozhovorem bavila, a tak se naoko snažila být nápomocna. Policista se nabídl, že pro ni zařídí vytvoření žádosti o řidičský průkaz a také místo v rychlokurzu se závěrečným testem z pravidel provozu. Královna poděkovala a konečně prozradila své jméno. Policista zasalutoval a... omdlel.

Na rozdíl od zbylých členů královské rodiny mohla Alžběta cestovat i bez cestovního pasu, ač je sama občanům vydávala (práci za ni vykonávali ministři). K oficiálním návštěvám sice používala soukromé letadlo, pokud ale cetovala sama, neměl nikdo právo ji kontrolovat.

Vlastní bankomat

V útrobách Buckinghamského paláce se skrývá královský bankomat, který nemá denní limit. Pro potřeby královny ho instalovala a vede prominentní bankovní společnost Coutts. Královna s sebou ale většinou peníze nenosila. Výjimkou bývaly neděle, kdy chodila do kostela a odevzdávala příspěvek. Církvi, jejíž byla hlavou.

Královniny labutě

Labutě jsou velice elegantní ptáci a v Anglii prostě patří koruně. Měla na ně právo i ve Walesu, a to už od roku 1400. Každoročně také sledovala jejich velké sčítání, které probíhá třetí červencový týden. Osobně se ho ale za celou svou vládu účastnila pouze jednou v roce 2009.

Dvorní básník

Kromě dvorního šaška měli králové k dispozici i služby vlastního skladatele, dramatika a učitele tance. Britská královna měla svého dvorního básníka. Tato tradice trvá již 350 let. Od roku 2009 je na této pozici Carol Duffy, laureátka mnoha vyznamenání, která každý rok dostává plat necelých 6 tisíc liber a sud toho nejlepšího sherry, což je také jedna z tradic.

Vedle mnoha výsad královna vlastnila i rozsáhlý majetek, ze kterého pravidelně odváděla daně, i když by podle práva nemusela. Alžběta II. Británii vládla sedmdesát let, podle všeho jí k dlouhému věku přispěl kvalitní anglický čaj... a sklenka šampaňského před spaním.