Mrakodrap vysoký rekordních 1830 metrů

Mrakodrap vysoký rekordních 1830 metrů Zdroj: Kohn Pedersen Fox

Prozatím nejvyšší Burdž Chalífa 828 m
Prozatím nejvyšší Burdž Chalífa 828 m
Budoucí nejvyšší mrakodrap
3
Fotogalerie

Dům do nebe: V Japonsku chtějí postavit mrakodrap vysoký rekordních 1830 metrů

V japonské metropoli Tokiu a městech, která s ním sousedí, žije téměř 38 milionů lidí. Obrovská přelidněnost tohoto území proto vede k úvahám, že v Tokijském zálivu jihovýchodně od hlavního města vyroste „Nové Tokio“. A jeho součástí má být i nejvyšší mrakodrap na světě, který by měřil rekordních 1830 metrů. V současnosti je nejvyšší budovou světa dubajská Burdž Chalífa s 828 metry.

Nejvyšší mrakodrap světa v Novém Tokiu by měl být obklopený umělými ostrovy a měl by být supermoderní i co do vybavení. Informoval o tom odborný web architecturaldigest.com.

Umělé ostrovy by byly určeny i k ochraně před možnými vlnami cunami, které zde vznikají po častých zemětřeseních. Na ostrovech by ale mělo žít půl milionu lidí.  

Projekt futuristického města, jehož součástí má mrakodrap být, navrhly firmy Kohn Pedersen Fox a Leslie E. Robertson. Město by se mělo samozásobovat elektřinou a vodou, ale to je podle některých expertů pořád jen hudba vzdálené budoucnosti. Jenže nejvyšší budova světa má být podle návrhu dokončena až v roce 2045, takže je otázka, zda vůbec vznikne a v jaké podobě.

Pokud ano, měla by být domovem pro 55 tisíc lidí, protože se má jednat o obytný mrakodrap, jehož součástí budou i nákupní centra, knihovny, školy, nemocnice, hotely či restaurace. Prostě celé město v jednom domě.