Googel Earth

Googel Earth Zdroj: Googel Earth

Google Earth zlepšuje odhad počtu chycených ryb

Google Earth se svými detailními obrázky naší planety by mohl pomoci vědcům zkoumat nadměrný rybolov z vesmíru. Nová studie o rybaření v Perském zálivu naznačuje, že mnoho ryb není do hlašení o celkovém počtu chycených kusů zahrnuto.

Dva vědci z univerzity Britské Kolumbie v Kanadě použili obrázky z Google Earth, aby spočítali pasti na ryby u pobřeží šesti států v Perském zálivu, které se dnes vyrábějí z bambusu a pozinkovaného drátu. Drancování světových oceánů a moří by totiž mohlo vést k problémům se zachováním dostatku ryb pro jejich další lov. Badatelé jen stěží odhadují dopad rybaření, protože mají k dispozici jen značně nepřesné statistiky o počtu ulovených kusů. Mnoho zemí totiž není schopno odhadnout, kolik ryb vyloví drobní rybáři a kolik je vyloveno nelegálně.

Výsledky nové studie zdůrazňuje rozpor mezi oficiálními čísly a čísly udávanými jednotlivými státy. Výzkumníci napočítali 1900 rybích pastí podél Perského zálivu v roce 2005. To odpovídá 34 000 tun chycených ryb. Ale tentýž rok země v tomto regionu hlásily celkový úlovek 5800 tun ryb.

„Znovu a znovu jsme zjišťovali, že jsou data z globálního rybolovu zavádějící. Protože země neposkytují spolehlivé informace, musíme rozšířit své aktivity a zajistit další zdroje informací o tom, co se v oceánech děje,” řekl autor studie Daniel Pauly.