tramvaj

tramvaj Zdroj: profimedia.cz

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: 10 rad, jak přežít cestu v MHD bez fyzické a psychické újmy

Přes široké rozšíření sortimentu a všeobecnou dostupnost hygienických potřeb, přes všelidovou popularitu Ladislava Špačka, cestování prostředky městské hromadné dopravy zůstává traumatizujícím zážitkem. Z tramvaje nebo metra často vypadnu s propálenou nosní přepážkou, podupanýma nohama a se ztrátou naděje v lidstvo. Abyste byli podobných depresivních stavů ušetřeni, sestavila jsem následující desatero rad, které vám v MHD mohou zachránit život. Nebo zdravý rozum.

 

1) Nechte si na čelo vytetovat seznam nemocí, kterými trpíte. Když v tramvaji dostanete epileptický záchvat, průměrný Pražan udělá automaticky dva kroky dozadu - takže nápis na vašem čele ho může (nebo taky nemusí) přimět k akci. Totéž platí, pokud si dovolíte omdlít nebo spadnout do kolejiště metra. Seznam nemocí si nepište na žádnou ceduli - lidé vám ji během záchvatu ukradnou a prodají do sběru.

 

2) Řidiči MHD mají dodatek o zavírání dveří lidem před nosem v pracovní smlouvě. Když někoho skřípnou mezi dveřma, dostávají příplatky. Za kočárek dvojnásob. Nemá tedy cenu dobíhat. V případě vysílení vám navíc hrozí infarkt, a v tom případě bude vaše okolí postupovat dle bodu číslo 1.

 

3) Je jedno, jak moc jste ohleduplní ke starým lidem. Vždy za vámi bude nenápadně stát nějaký důchodce, až si někdo všimne že on stojí a vy sedíte. Logicky následuje výzva davu k lynčování a vzduchem začínají létat nadávky a teorie o zkažené mládeži, což logicky vyústí v to, že za komunistů bylo líp.

 

4) Noste v tašce plynovou masku. Lidí bez deodorantu se v MHD pohybuje spousta. Víc než těch, co si myslí, že za komunistů bylo líp.

 

5) Nesedejte si na sedačky. Seděla na nich před vámi půlka města. Zejména lidé, kteří nepoužívají deodorant.

 

 

6) Nikdy se nespoléhejte na to, že si koupíte lístek u řidiče. Řidič buďto nemá lístky, nebo vy nemáte drobné. Platit v dnešní době stokorunou je nebetyčná drzost a uděluje se za ni trest smrti.

 

7) Nemyslete si, že si v noční tramvaji jen tak schrupnete na dvě zastávky. Jakmile zavřete oči, probudíte se ve vozovně Hloubětín, přičemž zpáteční spoj jede za dvě hodiny, nikde v okolí není bankomat a mobilní telefon se vám právě vybil.

 

8) Nikdy nechvátejte. Jakmile to uděláte, tramvaj nikdy nepřijede. Pokud už přijede, tak se porouchá a zůstane stát ve štrůdlu jiných porouchaných tramvají. Znova se rozjede přesně deset vteřin poté, co z ní naštvaně vystoupíte a vydáte se pěšky.

 

9) Mějte u sebe vždy platný jízdní doklad. Jakmile ho nemáte, chytne vás revizor. Pokud vás nechytnul, je to jen proto, že zahlédnul, jak vám někdo při výstupu z metra krade peněženku a bylo mu vás líto.

 

10) Při cestě v MHD čtěte Reflex. Je fajn.