Video placeholde

Komentátor Bohumil Pečinka: Volit má smysl. Jde o režim, volové!

Začnu velmi osobně. Od roku 2013 jsem nebyl už u trojích voleb (komunální, senátní, krajské). V určitou chvíli mi došlo, že nejít k volbám je taky postoj a že jsem už dost velký kluk na to, abych se nechal vydírat řečmi o volbě menšího zla. Tenhle zvyk jsem si chtěl podržet i tentokrát, ale změnil jsem názor. Proč? 

Tahle předvolební kampaň skutečně neměla žádné velké téma. Vespod však probublává jedno velké, nevyslovené – demontáž polistopadového režimu. V poslední fázi volební kampaně jdou nahoru čtyři politické strany (Okamura, Babiš, KSČM, piráti), které mají zásadní výhrady k polistopadovému uspořádání. Nejspíš získají většinu (101 z 200 křesel v Poslanecké sněmovně). Klíčové ovšem je, jestli získají prostou, nebo ústavní většinu (120 z 200 křesel). Rozdíl mezi tím je asi jako mezi vodou a vodkou – sice stejná barva, ale ta chuť a efekty!

Jestliže získají tyto protestně populistické strany ústavní většinu, budou moci zasáhnout do křehkého systému brzd a protivah a vůbec vzájemné kontroly jednotlivých druhů moci ve státě, jak o tom například ve své předvolební knize uvažuje Andrej Babiš.

Proto tyhle sněmovní volby jsou pro mě o tom, jestli režim, který mám docela rád, přežije, nebo se promění v centralizovaný, regulacemi a zákazy prolezlý stát s latentně protofašistickou mentalitou. Proto – alespoň podle mě – má volba menšího zla tentokrát smysl. Jde o režim, volové!