Drahoš proti Zemanovi - televizní debaty mohou rozhodnout volby

Drahoš proti Zemanovi - televizní debaty mohou rozhodnout volby Zdroj: Koláž Blesku

První duel Drahoše a Zemana je tu, Reflex ho bude komentovat živě. Tady je 5 věcí, které od něj čekat

Drahoš verus Zeman konečně z očí do očí. První televizní duel obou finalistů prezidentské volby se odehraje dnes na Primě od 20:15. Už v osm vás přivítáme u on-line přenosu na stránkách Reflexu. A postaráme se o to, abyste se u debaty nenudili.

Až do prvního kola odmítal prezident Miloš Zeman svou účast v debatách s ostatními kandidáty. Když se ale dozvěděl výsledky, před druhým kolem nakonec otočil. Nejdříve navrhl dvě, pak hned čtyři televizní duely s Jiřím Drahošem. Ten ale souhlasil jen se dvěma. Zeman tak dostal spoustu času při debatách na Nově a na TV Barrandov.

Teprve v úterý přichází první skutečná debata s účastí obou kandidátů. Co od ní čekat?

(komentář pokračuje pod on-line přenosem)

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 18:09

PRVNÍ DUEL

Vítáme vás u prvního televizního duelu druhého kola prezidentských voleb. Debata Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na Primě sice začne až ve 20:15, je však potřeba se na ni pořádně připravit. Přehledný úvod najdete v článku První duel Drahoše a Zemana je tu, Reflex ho bude komentovat živě. Tady je 5 věcí, které od něj čekat.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 18:11

ANO STOJÍ ZA BABIŠEM

Pro první prezidentský televizní duel mezi Milošem Zemanam a Jiřím Drahošem je rovněž důležitý politický kontext. Včera večer totiž bylo definitivně ukováno „nerozborné“ spojenectví mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Hnutí ANO, které původně nechtělo v prezidentské volbě vyjadřovat nikomu podporu se jednoznačně postavilo za Miloše Zemana.

Babišův nejdůležitější úkol: Dostat Zemana znova na Hrad >>>

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 18:35

UŽ NE "ANO, ALE"

Tedy žádné "ano, ale", jak jsme byli dvakrát svědky, když Andrej Babiš sice v první půlce věty Zemana podpořil, ale ve druhé se od něj elegantně distancoval. Zeman to samozřejmě postřehl a odpověděl mírně sarkasticky, že Babišem kritizovaní poradci nejsou trestně stíháni.

Jak byli Babiš a Faltýnek vydáni sněmovnou k trestnímu stíhání >>>

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 18:45

PODSTATA PAKTU ANO - ZEMAN

Mezitím došlo ke strategické dohodě: Babiš bezpodmínečně podpoří Zemana a ten za oplátku veřejně prohlásí, že i v případě porážky nebude nechávat druhý pokus se jmenováním premiéra až na případném rozhodnutí prezidenta – Drahoše. Takže hnutí ANO včera v podvečer podpořilo Zemana a ten se na oplátku na TV Barrandov přihlásil ke svému slibu. A to navzdory trestnímu stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše. 

Co by se vlastně stalo, kdyby se prezidentem stal Jiří Drahoš >>>

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 19:00

KONEC ILUZÍ

Pokud ještě včera měl někdo iluze o povaze vztahu obou politiků, musí mu být v předvečer prezidentské volby jasno, že platí heslo: vol Zemana, posílíš Babiše. 

Zeman odložil přijetí demise vlády až na týden před druhým kolem voleb >>>

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 19:07

FINANČNÍ LIMITY NA KAMPAŇ

Víte, kolik mohli kandidáti utratit za kampaň před prvním a před druhým kolem? Limity na kampaň politici zavedli s tím, že udělá kampaň průhlednější a spravedlivější. Myslíte, že se tak stalo? Podívejte se na VIDEO.

Proč má kampaň finanční limity? >>>

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 19:18

OPRAVDU POZORUHODNÝ ROZHOVOR 

Ještě k předchozí zmínce o limitech na kampaň. Igor Chaun natočil opravdu pozoruhodný rozhovor s mužem, který lepil billlboard Miloše Zemana. Rozhodně se podívejte.

Demokratický rozhovor Igora Chauna s lepičem plakátů: Vede Miloš Zeman kampaň?! >>>

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 19:32

REMÍZA

Už to z Reflexu několikrát zaznělo. Druhé kolo voleb bude patrně velmi vyrovnané, a tak může teoreticky dojít i k případu, kdy oba kandidáti dostanou stejný počet hlasů. Co se stane pak? 

Opakování voleb i povolání nových kandidátů. Co se stane, když skončí 2. kolo remízou? >>>

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 19:35

PORAZÍ SERIÁL ORDINACE PREZIDENTSKOU DEBATU?

V neděli sledovalo na TV Nova debatu Zemana se Zemanem 1,5 milionu lidí. V pondělí na TV Barrandov debatu Zemana s jeho uctívačem Soukupem pak v průměru 659 tisíc diváků. Jak to bude dnes večer? Na Nově totiž běží v tu samou dobu jeden z divácky nejsledovanějších seriálů Ordinace v růžové zahradě. 

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 19:45

SMRT PREZIDENTA 

Televizní debata snad nebude tak vypjatá, aby k tomu došlo, přesto nezaškodí připomenout, co by se dělo, kdyby prezident zemřel během výkonu své funkce. Naposledy se to totiž "povedlo" Antonínu Zápotockému v roce 1957 a to už je fakt dlouho. Tehdy to navíc s volbami bylo opravdu jinak.

Co by se stalo, kdyby prezident zemřel? Krátké video vám vysvětlí postup při úmrtí hlavy státu >>>

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 19:51

MILOŠI, TRHEJ!

Jedno mají voliči Miloše Zemana i Jiřího Drahoše společné: naději, nebo obavu, že zkušený politický žralok Zeman nováčka Drahoše při přímém střetu v diskusi rozcupuje. Jenže: žralok už delší dobu plave ve velmi komfortních vodách a nikoho už dávno cupovat nemusel. Sedánky s totálně servilním Jaromírem Soukupem na TV Barrandov si velkou diskutérskou bravuru věru nežádají, stejně jako spanilé jízdy po krajích, kde se Zeman konfrontuje prakticky výhradně se svými podporovateli. Dnes to vlastně bude po velmi dlouhé době poprvé, kdy se prezident střetne s někým, kdo by mu mohl výrazně oponovat. Zda to zatím poněkud matný Drahoš dokáže, je ovšem věc jiná. Pokud se ale Drahošovi podaří Zemana dostat z role, kterou hrál v posledních dvou debatách - tedy z polohy dědečkovského státníka, mohla by nás čekat zajímavá debata. 

Reflex
Reflex
23. ledna 2018 · 20:00

CYRIL HÖSCHL O ŠANCÍCH VE DRUHÉM KOLE 

Výsledek voleb je nejistý. Pomoci v odhadu by mohl psychiatr. Podívejte se na video natočené s Cyrilem Höschlem po prvním kole. 

Psychiatr Cyril Höschl: O šancích Zemana a Drahoše v druhém kole prezidentských voleb >>>

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 20:06

DLOUHEJ KOUŘ

V poslední debatě prezident využil reklamních přestávek k tomu, aby se občerstvil cigaretkou a drinkem z minibaru. Bude i dnes pro Miloše Zemana a jeho vyzyvatele nachystáno podobné občerstvení? Dlouhej kouř a něco ostřejšího k tomu jsou dobrá kulisa pro každou vzrušenou diskusi....

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:09

ZOPAKUJE ZEMAN "ŽERT" O SENIORECH?

Zatímco v neděli na TV Nova se prezident republiky "držel, včera na TV Barandov se už občas vracel do starých kolejí drsných žertů a bonmotů. Za jeho chybu lze označit pasáž, kdy vesele začal vyprávět, že by důchodcům poradil odstěhovat se z měst na venkov, protože jsou tam nižší náklady na živobytí. Copak tomu asi říkají jeho voliči, kteří jsou v průměru starší než voliči protitábora?

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 20:10

A PAK TO DORAZÍ BABIŠ

Po prezidentské debatě bude ještě na Barrandově diskuse se stíhaným premiérem v demisi Andrejem Babišem. Tomu ale zjevně podpora Zemana v jeho hnutí neprospívá. Uvidíme, co nám k volbě hlavy státu ještě řekne.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 20:10

PRVNÍ POMOC

Prima pár minut před začátkem debaty vysílá návod, jak poskytnout první pomoc člověku, který se dusí. Třeba se to dnes ještě bude hodit.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:19

ODLIŠNÝ STYL

Miloš Zeman pozdravil diváky v divadle vsedě, Drahoš naopak na úvod povstal.... Zajimavá odpověď na některé veřejné výzvy, aby kandidáti debatovali vestoje, když oba deklarují, že jsou plní sil.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 20:19

ČESKO HLEDÁ....

Barevná světýlka, jekot publika, dupání a řev "sláva" a "fuj" a blazeovaný moderátor. Není úplně jasné, na co se vlastně díváme. Hledá Česko prezidenta, nebo superstar? 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 20:23

DIVÁCI NA BESEDĚ: ZAČÁTEK BYL OSTUDOU

Viděl jsem hodně televizních diskusí před různými volbami, které byly vysílány z ciziny, ale že by hned na začátku diváci pískali i na manželky kandidátů, to je ostudné. Proč? Fakt se nedokážeme chovat kultivovaně ani v podobné chvíli? 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 20:24

DRAHOŠ SE SNAŽÍ, ALE...

Zeman udeřil na Drahoše za to, že oněm mluví v jehon nepřítomnosti. Drahoš zase za to, že Zeman měnil názory na svoji účast v televizních debatách. Drahoš ale mluví o poznání šroubovaněji, Zeman přímočařeji. A tak to zatím pokračuje.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:25

PRVNÍ KONFRONTACE

Zeman si myslí, že se do něj Drahoš nešťastně zamiloval, protože o něm stále mluví na mítincích. Drahoš mu to vrací výkladem o tom, jak prezident měnil své názory na účast v debatách.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 20:28

KDO JE A NENÍ V SÁLE

V první řadě sálu Hudebního divadla Karlín je vidět paní Mynářová, její manžel Vratislav ne. Pouští do karlínského divadla bez prověrky? Nebo Mynáře schovali? Nebo dělá nekampaň?

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:31

DRUHÁ LIGA

Včera Zeman zaškobrtl s důchodci, dnes se minele podobá jeho výrok o ODS jako o druhé lize.  Prezident se zřejmě rozhodl nechat voliče ODS Jiřímu Drahošovi, protože jich je jen 11 %. Odvážný krok v situaci, kdy jde o každý hlas.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 20:33

ČAS PLYNE

Čtvrt hodiny pryč a nic moc jsme neslyšeli, kromě hlučného publika.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:37

NOVINKA PRO BABIŠE

Zeman ho podle vlastních slov zítra pověří vedením jednání o sestavení další vlády. To není ještě druhý pokus dle Ústavy, ale příprava na něj. Vydrží toto zdánlivě idylické spojenectví Zeman-Babiš i po vyhlášení výsledků prezidentských voleb?

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 20:36

MODERATOR TAM NENÍ A TO JE PROBLÉM

Po prvních 20 minutách besedy se zdá, že moderátor Voříšek je naprosto nešťastná volba. Debatu  zatím ovládá Zeman. Drahoš je hodně nervózní. Takhle se připravoval?

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 20:42

POUŤOVOST

Nic pitomějšího než aranžmá TV Prima v čele s moderátorem Voříškem už asi během prezidentské debaty neuvidíme. Připomíná to TV Nova v její zchudlé verzi, vydráždit lidi v aréně a pak je moralizovat, že se vydráždit nechají. To jsou směšné instinkty bulvární žurnalistiky.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 20:46

NETAKTICKÝ FRAJER

Tři dny před těmito volbami se hraje opravdu o malý segment voličů. Například o těch 20 procent voličů ANO, kteří před volbami deklarovali, že by chtěli spíše volit Jiřího Drahoše. Bývalý šéf Akademie věd natvrdo prohlásil, že by nutně nejmenoval trestně stíhaného politika premiérem. Ukázal se jako frajer, ale z hlediska politického marketingu, velmi netaktický krok.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 20:46

KVÉRY

Z neznámých důvodů se teď na Primě reší držení zbraní. V zemi, kde platí jeden z nejstřízlivějších zákonů o držení zbraní v Evropě debatují prezident a kandidát na prezidenta o tom, co by udělali pro větší ozbrojenost občanů, kdyby něco udělat mohli. Zeman najíždí na roli většího válečníka s tím, že revolver má i jeho žena. Proč u této debaty o ničem aktuálně asistuje přes jeden a půl milionu Čechů před obrazovkami je nejasné. 

Milan Tesař
Milan Tesař
23. ledna 2018 · 20:51

KUŘE, NEBO VOŘÍŠEK?

Já myslím, že to mělo moderovat Ohnivé kuře a ne nějaký Voříšek.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 20:49

NENÍ TO DISKUSE, ALE ZEMANOVA EXHIBICE

Prezident zjevně Drahošem pohrdá. Pro jeho voliče je to dobrá taktika. Řečeno fotbalovou hantýrkou - držení míče pro Zemana tak 70 na 30 procent

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 20:51

ZBRANĚ A CIGARETY

Prima zvolila dvě velká témata debaty. Držení zbraní a zákaz kouření v hospodách. V obou má mnohem lehčí pozici Miloš Zeman. Jiří Drahoš se spíš brání. Ne úplně špatně, ale brání.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 20:52

PRÁZDNO

Máme za sebou skoro půl hodiny debaty a místo věcí jako je směřování Česka, masivní atomizace české společnsoti, nebo vliv východních mocností na fungování republiky se řeší onačejší témátka: pistolky a cíga v putykách. 

Milan Tesař
Milan Tesař
23. ledna 2018 · 20:53

PROTŘEPAT, NEMÍCHAT. POSLOUCHAT, NEKOUKAT

Tohle je ten typ pořadu, který mohu poslouchat, ale nikoli se na něj dívat.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 20:54

PLICHTA V POLOČASE

Debata nemá příliš spád, diskuze mezi kandidáty je znovu a znovu přerušovaná "zpravodajskými" vstupy televize Prima. I díky tomu je po půl hodině skóre vyrovnané, a to bezbrankové. Zeman vtipkuje, zkouší Drahoše schazovat, ale ten se zatím nedal a není pod žádným viditelným tlakem ze strany stávajícího prezidenta. Zeman možná vede v sidciplíně drží míče (slova), ale gól zatím nevstřelil.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 20:55

JDU SI DÁT PANÁKA, NA TO SE NEDÁ DÍVAT

Dramaturgie debaty je ubohá. Špatně vybraná témata, neběží to, neklouže to, zadrhává to.

Milan Tesař
Milan Tesař
23. ledna 2018 · 20:56

NEŘÍKEJ HOP,...

Spadl server TV Prima. Kdo nemá plazmičku jako já, má smůlu.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 21:00

NU METAL

Zeman má v mimořádné oblibě citoslovce "nu", uvozuje jím věty a dává na ně extra důraz. Někdo by mu měl říct, že numetal už nefrčí od devadesátek. 

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 21:03

NEČEKANÉ: ZEMAN UPOZORŇUJE NA FAKTA DRAHOŠE 

Jiří Drahoš se totálně zamotal do svého tvrzení, že BIS ve své zprávě uvedla, že zahraniční rozvědka ovlivňovala české volby. BIS už dříve ale uvedla, že takové důkazy nemá. Zeman teď Drahoše cupuje.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 21:04

KDYŽ JE TAK VTIPNEJ...

"Zemana bych asi nevolila, když je ale tak vtipnej..." prohlásila moje malá dcera. To je skutečně silná Zemanova zbraň. V křesle leží, jako kdyby byl po lehké mrtvičce, působí jako, kdyby se o něj pokoušel Alzheimer, ale když začne mluvit je mistr slova. Zeman je prostě důkazem vítězství ducha nad slabou hmotou.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 21:13

BIS

Proč není Drahoš schopen říct něco o obsahu svého rozhovoru s premiérem Sobotkou? Údajně tam ukázal sérii provokací vůči svojí osobě, které zveřejňovaly proruské internetové servery. Plus provokaci s podvrženými dokumenty StB, které byly zaměřeny rovněž proti jeho osobě. Neschopnost argumentovat v této věci mu v televizní debatě ubralo body.

Miroslav Cvrček
Miroslav Cvrček
23. ledna 2018 · 21:08

NESYSTÉMOVÝ KROK

Podle Drahoše by zdanění církevních restitucí byl nesystémový krok. To pro jednou nemůže říct, že je to pitomost? O církevních restitucích se dá polemizovat, ale zdanění odškodnění je prostě nesmysl.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 21:10

OPROTI DISKUSÍM V AMERICE ČI NĚMECKU JE TO SLABOUČKÉ

V porovnání s debatami Trump-Clintonová jsme o několik levelů níž ve všem. Oproti velmi kultivované (a trochu nudné) předvolební německé diskusi Merkelová-Schulz loni v září, kde se hodně hovořilo o ekonomice, migraci a vizi pro zemi, tady nic.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 21:16

POKUS O NOVÉ DEKRETY

Zeman se pokouší "dostat" Drahoše pod tlak s církevními restitucemi, tak jako před pěti lety "sejmul" Karla Schwarzenberga na tématu Benešových dekretů. Prezidentova polovina publika bouří a Zeman je u tohoto tématu rétoricky obratnější, ale Drahoš hrubou chybu neudělal. Zeman si ovšem tady trochu zahrává s ohněm, protože to budou katoličtí voliči lidovců, kteří mohou volby rozhodnout.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 21:16

A UŽ JE TO TADY

Zatím byl Drahoš jen v těžkém zákonu. Ale teď došlo na Zemanův svatý grál. Migranty. Poteče krev. Drahošova. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 21:19

DNES SI DRAHOŠ NEPOMOHL

Profesor Drahoš někdy vypadá jako zkamenělý. Zeman si své voliče udržel a možná nějaké získal. Drahoš nikoli. Čeká ho hodně práce do čtvrteční debaty na ČT. Snad jen Drahošova věta, že migrace se neřeší v Rusku a Číně, byla trefná.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 21:19

MIGRAČNÍ FINÁLE

Když nepomohly restituce, zkouší to Zeman s migrací. Drahoš je podle něj jediný politik, který schvaluje migraci. Drahoš mu to vrací s tím, že v Rusku či v Číně se unijní migrační kvóty vyřešit nedají.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 21:22

CHYBĚJÍCÍ ROZHODČÍ

Obraz hry může každý vidět jinak. Jedno je ale jasné: na hřišti není rozhodčí - moderátor Voříšek je v debatě neviditelný a neschopný diskuzi usměrňovat.  

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
23. ledna 2018 · 21:28

MIGRACE

Zeman mohl v migrační tématice Drahoše za jeho předchozí výroky skutečně zabít. Například tím, že by odcitoval nejpitomější věty z manifestu vědců, který kdysi Drahoš podepsal. Současný prezident se do toho zapletl a nechal ho utéct z lopaty. Navíc si odnesl vypeskování za nečinnost.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 21:28

ŠTASTNÁ ZEMĚ

Podle toho, jak si Prima nastavila dramturgii diskuse, to vypadá, že největšími problémy Česka model 2017 jsou kouření a migranti, kteří u nás nejsou. Jsme to ale šťastná země. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
23. ledna 2018 · 21:29

MÍSTO POSLEDNÍHO KOMENTÁŘE

Nu...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
23. ledna 2018 · 21:40

KROTKÝ VOŘÍŠEK

Na debatu s jezevcem Zemanem nasadila Prima mimořádně krotkého a nezkušeného Voříška. Proč nenasadila například moderátora Partie Hauptvogela, nebo zkrátka kohokoli, kdo někdy moderoval politický pořad?

Petr Sokol
Petr Sokol
23. ledna 2018 · 21:41

PRŮLOM SE NEKONAL

Zeman hýřil aktivitou, Drahoš se bránil a občas podnikl pokus o protiútok. Zemanův projev byl plný pohrdání a zesměšňování soupeře. Drahoš se občas do odpovědí zamotával. Kdyby to byl box, Zeman by vyhrál na body, ale knock-out soupeři nedal. Ve fotbale mi to stále připadá jako bezbranková remíza se špatným výkonem rozhodčího.

Oba kandidáti utvrdili svá pevná voličská jádra, ale co na to stále nerozhodnutá menšina voličů?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
23. ledna 2018 · 21:53

EGYPTOLOG

Naprosto nepřipravený Jiří Drahoš celou dobu inkasoval údery a sám jich zasadil jen pár. Liberální část české veřejnosti opět spojila své naděje s mužem, jehož jedinou devizou je, že tak nějak nevadí a působí slušně. Citát Václava Havla o neškodném profesoru egyptolologie, který možná přijde po něm, působí skutečně prorocky. Tedy vlastně napůl prorocky. Protože šance, že by Jiří Drahoš "přišel" na Hrad se teď zdají být nekonečně menší, než po sobotním prvním kole voleb.

1. Umí Drahoš rychle reagovat?

Debaty s osmi kandidáty v prvním kole se nesly v poklidném, skoro přátelském duchu. Téměř žádný skutečný střet, uchazeči o nejvyšší post ve státě zpravidla odpovídali spořádaně jeden po druhém na různé otázky. Jiří Drahoš tedy nezískal zkušenosti s formátem debaty, který ho čeká v úterý na Primě nebo ve čtvrtek na České televizi. Dokáže Drahoš formulovat názory tak přímočaře jako Zeman? Dokáže Zemanovi srozumitelně oponovat? Dokáže zformulovat Zemanovy nedostatky a říct mu je?

2. Jaký bude Zeman?

Kampaň před minulými prezidentskými volbami vrcholila ze strany Zemanových příznivců pomocí lží. Ani Zeman si s šermováním s informacemi, které jen někde zaslechl bez ověření, příliš velkou hlavu nedělal. V současné době probíhá tak zmatená dezinformační kampaň, že by bylo s podivem, kdyby Zeman nějaký nesmysl nevytáhl. Ale může překvapit. Bude útočný a vyčte svému konkurentovi všechno, co je i není pravda, halvně uprchlíky, a může Drahoše znemožnit? Anebo naopak pod vlivem analýzy předvolebních preferencí překvapí pokorným a mírným vystoupením?

3. Bude Voříšek štěkat?

Prezidentský duel na Primě bude moderovat Karel Voříšek. Už víme, že Rey Koranteng na Nově při Zemanově monologu spíš asistoval, než aby z něj dostal skutečné odpovědi a konfrontoval ho s nepříjemnými otázkami. Zvládne to Voříšek? Dokáže usadit oba diskutující? A bude měřit oběma stejně? Nebo zkušenému Zemanovi podlehne?

4. Jak debatu uvidí voliči

Jiří Drahoš je s výsledky z prvního kola v roli mírného favorita. Ale tahle pozice slábne. Voliči nezemanovských kandidátů nejsou tak jednoznačně pro Drahoše, jak se dříve zdálo, a část z nich půjde volit Zemana, část nepůjde volit nikoho. Mezi nerozhodnutými a nevoliči z prvního kola, kteří zvažují svoji účast v kole druhém, je převaha voličů Zemana. Jestliže se skutečně schyluje k volbě, kde mohou rozhodnout i tisícovky hlasů, televizní duely mohou být mimořádně důležité. Kdo je zvládne v očích voličů lépe?

5. Bude debata zbytečná?

Možná ale, že debata na Primě už bude k ničemu. Možná, že obrat v názoru Zemana na předvolební televizní debaty a hlavně zvýšení jejich počtu ze dvou na čtyři byl Zemanův mistrovský tah, který vše rozhodl. Zeman v neděli na Nově byl, Drahoš ne. Zeman si řekl, co chtěl a potřeboval, Drahoš zatím v Brně přesvědčoval přesvědčené. Na Novu se koukalo asi jeden a půl milionu diváků. Bude se tolik lidí dívat i na Primu? A hlavně, budou se taky koukat ti, kteří váhají? Nebo už je rozhodnuto?