Video placeholde
V Praze můžete opět najít legendárního Golema. I když pouze ve virtuální realitě.
V Praze můžete opět najít legendárního Golema. I když pouze ve virtuální realitě.
V Praze můžete opět najít legendárního Golema. I když pouze ve virtuální realitě.
V Praze můžete opět najít legendárního Golema. I když pouze ve virtuální realitě.
V Praze můžete opět najít legendárního Golema. I když pouze ve virtuální realitě.
10
Fotogalerie

Legendární pražský Golem ožil. V největším projektu virtuální reality v Evropě

V únoru jsem v rámci zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu viděl i některé nápady místních vývojářů, kteří představovali sledování sportu budoucnosti pomocí virtuální reality. Byl to skvělý zážitek. Jak se ale ukázalo tento týden, zázraky s moderními technologiemi umí i Češi. Alespoň v případě zážitkové hry Golem, kterou si můžete vyzkoušet v Praze. Je to zajímavá zábava okořeněná určitým napětím.

Podle legendy stvořil pražského golema židovský rabín Jehuda Löw ben Becalel, který ho pak v roce 1593 také zničil. Samotné slovo golem znamená v hebrejštině „neúplnost“ či „nedokonalost“ a tato oživená bytost obvykle nemohla hovořit a pouze plnila příkazy svého pána. V zážitkové hře Golem, která kombinuje nejnovější dimenzi virtuální reality s pohybem ve skutečném světě, se ale legendární bytost vrací. A dá se říci, že vůbec není „nedokonalá“, jak praví pověst.

Naopak, někdy máte pocit, že nejste ve hře, že to není virtuální realita.

Když například na začátku hry, vybavený speciálními brýlemi a s počítačem v baťohu na zádech, vstoupíte do výtahu, který vás odveze do středověké Prahy, chvíli máte pocit, že se nemůžete hnout. Ne, že by to nešlo, ale vytvořená iluze je tak velká, že máte obavy, zda z místa nespadnete někam do hloubky když uděláte jeden-dva kroky. Přitom stojíte pevně na zemi a procházíte jen několika místnostmi. Stejně zvláštní pocit nastane, když stojíte u Karlova mostu, který máte na dosah.

Jako každá podobná hra je vše okořeněno různými světelnými efekty, luštěním rébusů, až po zahánění virtuálních slepic do ohrádky. Pomocí Leap Motion senzoru, který sleduje pohyby rukou, vidíte svoje vlastní ruce, jak se hýbou přesně podle toho, co děláte. Jenže rukavice, které na nich máte, jsou při této projekci obrazu zcela prázdné, bez rukou.

Hrát může každý sám, nebo ve společnosti dalších až 3 osob. Doporučuji ale jít samostatně, zážitek je intenzivnější.

Projekt virtuální reality v obdobném rozsahu lze v současnosti navštívit pouze v New Yorku, Londýně, Dubaji, Melbourne či Tokiu. „Chceme ale Golema dále postupně zdokonalovat a hodláme se s ním prosadit i v jiných zemích,“ řekl Reflexu.cz Lukáš Burda, výkonný ředitel společnosti DIVR Labs, která za projektem stojí. Celková investice dosahuje v tomto případě několika desítek milionů korun.

Někdo si na závěr může položit otázku, zda 450 korun, což je vstupné pro jednu osobu, vlastně stojí za 20 minut podobného zážitku. Vyzkoušel jsem a mohu doporučit. Jistě existují znalci oboru, které ani tento Golem nepřekvapí, ale domnívám se, že pro většinu návštěvníků to bude pozoruhodné překvapení. Na rozdíl třeba od návštěvy filmu v kině, divadelního představení či hudebního koncertu, kdy často odcházíte „neukojeni“, zde jste vtaženi do hry takovým způsobem, že z ní až do konce vlastně nemůžete „vystoupit“.

Golema VR najdete v suterénu budovy hračkářství Hamleys v Praze v ulici Na Příkopě. Otevřeno je každý den od 10 do 20 hodin. Hra není dostupná pro úplně malé děti. Pokud má někdo brýle s většími obrubami, raději se informujte předem, zda si budete moci přes ně nasadit speciální brýle.