Video placeholde

Farský se ve sněmovně opřel do poslanců ANO: Jste jenom stafáž pro vládu jednoho muže a jedné firmy!

Předseda starostů Jan Farský ve svém projevu v Poslanecké sněmovně ostře odsoudil dosavadní konání hnutí ANO po tom, co byl ve středu do čela GIBS zvolen nominant této strany Jiří Mašek. Část poslanců za ANO při jeho proslovu opustila sál. Ti, co ze sálu neodešli, protestovali proti jeho slovům hlasitým boucháním do stolů.

Farský hnutí obvinil z toho, že mění svá vnitřní pravidla podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Trestně stíhaný člověk, který by podle jeho slov musel ještě před rokem sněmovnu opustit, je nyní pro stranu „jediným možným a nejlepším kandidátem na premiéra“.

Podle předsedy STAN je však ještě horší, že se hnutí ANO postupně zmocňuje bezpečnostních složek státu. „Je to zoufalé,“ okomentoval. „V lednu za svědectví pirátů pan Faltýnek říkal, jak dostane vyšetřovatele Čapího hnízda do tepláků. Kdo byl jediný, kdo tomu mohl překážet? Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů. Odchází. Dnes, aby vám skutečně nebylo vidět pod prsty, tak si dovolíte takovou hanebnost, že do dozorového orgánu vyšlete svého člena.“

Ke zvolení musel kandidát na šéfa GIBS získat 88 hlasů, Mašek jich získal 105. Farský to komentoval tak, že ANO už od října pevně vládne 115 hlasy spolu s levicovými i pravicovými extremisty, zatímco celý Demokratický blok má ve sněmovně pouze 85 hlasů, což by na zvolení předsedy nestačilo. „Jestli vám z toho není smutno a z vás samotných zle, mně to je minimálně líto kvůli všem, kteří v této zemi žijí a budou žít.“

Poslance za ANO Farský nařkl také z pošlapávání zásad právního státu, rozkládání spravedlnosti a důvěry lidí ve spravedlnost kvůli osobním zájmům jednotlivců. „Jste pro ně všechny stafáž, jestli vám to ještě nedošlo,“ vyjádřil se.