Video placeholde

Velký úspěch autisty, který zpaměti kreslí mapy MHD. Jeho projektu poslali lidé půl milionu korun

Projekt MAAPPI, tedy oděvní značka, na jejíž výrobě se podílí svými kresbami map MHD z celého světa Matěj Hošek a jeho rodiče, se dočkal velkého úspěchu v rámci komunitního financování. Neuvěřitelný příběh třináctiletého kluka s Aspergerovým syndromem a detailní mapou všech MHD v hlavě zaujal natolik, že se podařilo vybrat neuvěřitelných 528 003 Kč. Původní plán byl přitom poloviční. Podívejte se na Matějův příběh ve videu.

Kampaň na podporu projektu MAAPPI na crowdfoundingovém portálu HitHit trvala přesně 42 dní a skončila na začátku listopadu. Za tu dobu přispělo více než 600 lidí částkou přesahující celkem půl milionu korun. Také díky získaným finančním prostředkům značka MAAPPI před pár dny spustila nový web s e-shopem. Část zisku z prodeje půjde na pomoc dětem s autismem.

„Požadovanou částku 250 tisíc korun, kterou jsme potřebovali na zafinancování první kolekce a spuštění e-shopu, se nám povedlo vybrat už během prvních tří týdnů. Celkem jsme nakonec získali více než 528 tisíc korun. Moc si toho vážíme a všem, co přispěli, velice děkujeme,“ říká s úsměvem otec Matěje Martin Hošek.

Produkty budou mít lidé šanci zakoupit nejen přes e-shop, ale i osobně v MAAPPI POP-UP BOUTIQUE. Ten bude poprvé v provozu na pražském Dyzajn Marketu, který se uskuteční druhý prosincový víkend. Poté bude k vidění ve velkých nákupních centrech po celé České republice. „Pop-up butique vznikne díky tomu, že se ve sbírce na Hithitu povedla vybrat tak obrovská částka. Těším se, že budeme mít možnost produkty MAAPPI lidem ukázat i osobně a šířit tak dál osvětu o problematice autismu. Z peněz, které vyděláme prodejem produktů, pomůžeme i ostatním dětem s autismem a jejich rodinám. Plánujeme například hradit potřebnou péči asistentů nebo zahraniční stáže pro studenty lékařských fakult,“ uzavírá Martin Hošek.

Matějův příběh jsme natočili v rámci projektu NEPŘEHLÉDNUTELNÍ, který mapuje zajímavé lidi z Česka. Podívejte se na něj ve videu v úvodu článku.