Video placeholde

Jiří Bartoška a Vojta Dyk vyhlašují Týdny občanského neklidu, není vyloučena stávka divadel

K nové petici o ohrožení demokracie se přidávají Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Libor Pešek a mnozí další umělci.

V reakci na ponížený dopis čtyř nejvyšších ústavních činitelů o oddanosti České republiky Číně zveřejnil Petiční výbor na obranu demokracie prohlášení o ohrožení demokracie v České republice.

„K obratu republiky na Východ nemá vedení státu mandát,“ uvádí se v textu, jehož autory jsou majitel divadla La Fabrika Richard Balous, herec Jiří Bartoška, ředitel Národního divadla Jan Burian, divadelní režisér Michal Dočekal, herec Vojta Dyk, dramatik a redaktor Reflexu Karel Steigerwald a herečka a pedagožka Eva Salzmannová.

Autoři petice požádali vládu, aby deklarovala příslušnost Česka k mezinárodnímu demokratickému společenství a prezidenta, aby ustal v šíření hrubostí a lží a omluvil se za ně.

Rovněž vyzvali, aby byla na všech místech naší země svolána občanská shromáždění na podporu demokracie a otevřely se vysoké školy, divadla, galerie a další kulturní zařízení občanským diskuzím.

„Když to bude nutné, stávkujme. Sedmnáctého listopadu se opět sejdeme na náměstích a zvažme další kroky, nutné na obranu demokracie,“ plánuje Petiční výbor.

Petici zatím podepsali operní pěvkyně Soňa Červená, zpěvák Matěj Ruppert, herci Ondřej Brzobohatý, Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Ondřej Vetchý, Roman Zach, dirigent Libor Pešek, herečky Anna Geislerová a Tatiana Vilhelmová, a mnozí další umělci a známé osobnosti.

Celý text petice a možnost ji podepsat najdete zde >>>