Aplikace už jsou dnes na při sportování zcela běžné.

Aplikace už jsou dnes na při sportování zcela běžné. Zdroj: profimedia.cz

Lidstvo udělá v průměru 5 tisíc kroků denně, zjistila průlomová studie. Vědci zkoumali aktivitu lidí pomocí mobilních aplikací

Američtí vědci vytvořili unikátní studii, která se pokusila zmapovat aktivitu lidí napříč planetou pomocí chytrých telefonů. Vědci sbírali data z aplikací, které si lidé stahují, aby s jejich pomocí sportovali. Jde o velkou novinku – málokdy se metodika výzkumu provádí s pomocí dat z mobilních aplikací. A nutno říci, že studie je v tomto ohledu zcela průlomová.

Nedávno proběhl virtuálním světem poměrně trefný vtip, který z angličtiny lze přeložit zhruba takto: „Věděli jste, že můžete letět z kteréhokoli letiště na světě, aniž byste o tom psali příspěvek na Facebook?“ Vtip se setkal s poměrně širokým ohlasem, protože vystihuje, co nám přinesly tekuté časy virtuální reality – máme tendenci si říkat, že kdo nesdílel fotku z dovolené, jako by na ní vůbec nebyl. Jde ale o trend natolik rozšířený, že jej vzali za své i prestižní akademici. Ti se rozhodli, že budou předpokládat, že většina lidí, kteří mají profily na sportovních webech, které sledují jejich výkonost (a jim odpovídající mobilní aplikace), tyto aplikace a weby také skutečně užívají, a že to nejsou jen „prázdné“ profily sloužící jen pro parádu. A když se nad tím zamyslíme, je to logické – lidé si většinou aplikace nestahují pro nic za nic, zvlášť když některé z nich stojí peníze.

 

Na základě dat, které jsou velmi často veřejně přístupné (přičemž soukromí těchto dat lze pochopitelně upravit, stejně jako na sociálních sítích), pak vědci vytvořili jakýsi žebříček lenosti – tedy ve kterých zemích jsou lidé s pomocí těchto aplikací aktivní a sportují a ve kterých méně. Výsledek vzbudil zájem a také vzhledem k uvedeným důvodům kontroverze.

Lidstvo udělá v průměru zhruba 5 tisíc kroků denně, ukázala mimo jiné studie. Zaměřila se především na jednu aplikaci, z níž sbírala data a která je vytvořená v podstatě jako pokročilý krokoměr, který umí ukázat počet kroků, spálené kalorie atd. Jeden z autorů studie Scott Delp, který je zároveň profesorem bioinženýrství na Stradfordské univerzitě, uvedl, že „dosud nebyla publikována tak rozsáhlá studie, která by se snažila zmapovat celosvětový lidský pohyb“. Výsledky studie zveřejnil před několika dny prestižní časopis Nature. Vychází z něj, že nejaktivnější lidé žijí v Hongkongu, kde v průměru uživatelé aplikace ujdou zhruba 6 500 kroků za den. Naopak nejméně aktivní jsou v Indonésii, kde se průměr plošně pohybuje okolo 3,5 tisíc kroků denně (výsledek studie si v angličtině můžete přečíst zde). 

Z mapy, která je hlavním výsledkem rozsáhlé studie, je patrné, že například Česká republika je na tom celkem dobře, její průměr se pohybuje okolo 5 tisíc kroků denně. Naopak bídně je na tom Saúdská Arábie s průměrem pod 3,5 tisíce kroků denně a Pákistán s obdobným výsledkem. Podobný výsledek má také Malajsie nebo Papua. Z Latinské Ameriky je na tom bídně například Venezuela a Honduras, naopak Brazílie a Kolumbie si drží žlutě vybarvený průměr.

Celkem studie zpracovala neuvěřitelných 68 milionů dní čtvrt milionu uživatelů po celém světě.