Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Metody na omlazení a zastavení stárnutí jsou podle vědců komerční podfuk

Myšlenka na nějaký elixír a různé metody, které by nám prodloužily život, je stará už z doby tři a půl tisíce let před Kristem. Stále nic takového nemáme.

Kliniky na dlouhověkost dnes slaví úspěch, tedy především komerční. Nabízejí „služby optimalizace věku“, „estetické omlazení obličeje,“ „udržení mládí“, „optimalizaci hormonů,“ terapii kmenovými buňkami. S vědou, jak ji známe, to nemá mnoho společného. Tématem se zabývá ve svém článku na serveru skeptic.com lékařka Harriet Hallová, která také kriticky zkoumá alternativní medicínu.

Uvádí případ muže jménem Jerry Mixon, z Longevity Medical Clinic ve státě Washington, který byl potrestán za nesprávnou diagnostiku a léčbu čtyři pacientů pro nedostatek růstového hormonu a to za pomoci reklamy na metodu „komplexní hormonální suplementace jakožto léčby stárnutí“.

Co tedy zatím víme o doporučovaných metodách? Můžeme citovat některé z metod, které jsou pochybné. Co všechno se tedy nabízí - a to nikoli zdarma kvůli lásce k lidstvu - jako elixír života a (skoro) věčného mládí? Autorka uvádí tyto:

- Antioxidanty. Jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů může prý pomoci snížit riziko vzniku rakoviny a jiných poruch. Neexistuje ale žádný pádný důkaz, že užívání antioxidačních doplňků způsobí omládnutí. V některých případech působí naopak škodu.

- Hormonální léčba. Ta zahrnuje estrogen, testosteron, hormon DHEA, a dietní doplňky, o kterých se tvrdí, že zvyšují jejich produkci v těle. Tyto hormony mají legitimní využití pro léčbu diagnostikovaných stavů, ale mají rizika a vedlejší účinky a nemohou zpomalit rychlost stárnutí.

- Doplňkové směsi: Doplňků je celá řada. Typickým příkladem je podle autorky Seanol Longevity Plus, který obsahuje „nejvýkonnější přírodní doplněk proti stárnutí a je složen z komponent jako hnědé řasy, resveratrol, jód a vitamin D. Nebyly provedeny žádné klinické studie tohoto přípravku a není žádný důkaz, že složky mají vliv na stárnutí a to jak jednotlivě, tak v kombinacích.

Resveratrol se vyskytuje v červeném víně. Francouzi pijí víno a mají méně srdečních onemocnění. Studie na myších vedly k přesvědčení, že resveratrol by mohl zpomalit stárnutí a prodloužit život. Není ale dostatek důkazů pro stanovení bezpečnosti nebo účinnosti resveratrolu u lidí a napodobení pokusů na myších by vyžadovalo braní asi 80 pilulek denně.

A co omezení kalorií? Přísné omezení kalorií bylo úspěšné při zpomalení stárnutí a zvyšuje maximální životnost u různých organismů, včetně hlodavců, ryb, much, červů a kvasinek. Jedna studie opic přinesla výsledky, ale ty byly zpochybňovány kvůli dalším faktorům, jako jsou hmotnost a kvalita stravy. Důsledky pro člověka jsou nejasné.

Telomery jsou koncové části chromozomů. Některé z nich jsou ztraceny pokaždé, když se molekula DNA replikuje a kdyby se ztratily všechny, přesné kopírování základních informací DNA by bylo nemožné a buňka zemře. Zkrácené telomery jsou spojeny se stárnutím a enzym zvaný telomeráza zpomaluje proces zkracování, takže bylo jen přirozené se domnívat, že telomeráza zpomalí stárnutí. Ale nebylo prokázáno, že zkrácené telomery způsobují stárnutí. U přinejmenším jednoho druhu mořského ptáka se telomery prodlužují s věkem. A telomeráza může podporovat rakovinu.

Receptem má být taky štěstí. Lidé, kteří jsou šťastní, žijí déle, ale je to pravděpodobně proto, že lidé se špatným zdravotním stavem nežijí tak dlouho a špatný zdravotní stav lidi šťastnými nečiní.

Podle článku v The Scientific American, který napsali S. Jay Olshansky, Leonard Hayflick a Bruce A. Carnes, tři z předních světových vědců zabývajících se stárnutím, je to s tímto problémem jinak: „Je nevyhnutelnou biologickou realitou, že jakmile se motor života zapne, tělo nevyhnutelně rozsévá semena vlastního zničení.“ „Během procesu buněčného dělení vznikají chyby v kopírování DNA. Když mitochondrie v našich buňkách vytvářejí energii, která nás udržuje, produkují volné radikály, které způsobují poškození. A radiace a další environmentální faktory způsobují mutace. Existují opravné mechanismy, které omezují škody, ale jsou nedokonalé. I kdyby bylo možné eliminovat onemocnění starších lidí, jako je rakovina a srdeční choroby, stárnutí by nerušeně pokračovalo a lidé nakonec stejně umírají.

„Stárnutí není nemoc, ale vedlejší účinek mnoha různých geneticky podmíněných procesů, které nás udržují funkční. Průměrná délka života je delší než dnes kdykoliv v historii lidstva, a to díky vědě, technice a lékařství. Kanalizace, vakcíny a lékařská péče umožnily lidem v rozvinutém světě dosažení průměrného věku 75 let pro muže a 80 pro ženy,“ píše autorka.

Maximální zaznamenaná délka lidského života je 122 let. Navíc nechceme jen delší život, ale také jeho kvalitu. Žádná metoda a preparát, které dnes trh nabízí, k prodloužení života nějak prokazatelně nevedou. Starší lidé jsou ostatně šťastnější než mladší, jak průzkumy ukazují. Pochopitelně nejspíš tehdy, když neberou stárnutí jako negativní ztrátu mládí, ale příležitost v nové životní fázi.