Reflex č. 39

Nejznámější český jezuita ve světě Tomáš Špidlík. Khao San Road - rušný život v Thajsku. Příběh Henryho Kallana. Portrét Ladislava Sutnera očima Petra Volfa. Causa Jindřich Polák.

Zde najdete kompletní obsah čísla 39 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto






Foto
Jezuita Tomáš Špidlík unikl komunistickému pogromu na církve po únoru 1948 tím, že se dostal na studia do Holandska. Poté zakotvil ve Vatikánu, kde je dodnes a kde přednáší o spiritualitě křesťanského Východu. Vede zde však také exercicie s nejvyššími hodnostáři včetně papeže. Rozhovor s Tomášem Špidlíkem vedl Jan Zvelebil.


Foto
Ulici Khao San Road v thajském Bangkoku proslavila knížka Alexe Garlanda, proslavená posléze filmem Pláž. Tisíce batůžkářů, kteří sem míří, se k jejímu duchovnímu obsahu musí prokousat přes komercializaci, jež ji postihla. Bangkok navštívil reportér Petr Holec s fotografem Davidem Krausem.


Foto
Šestapadesátiletý Henry Kallan byl kdysi nadějným slovenským fotbalistou, dnes však v New Yorku vlastní pět hotelů a šestý si pořídil v Praze. Na úspěch čili cestu od chudého emigranta k milionáři má jednoduchý recept: nezabývat se blbostmi. Rozhovor vedl Milan Tesař.


Foto
V Jízdárně Pražského hradu probíhá výstava díla Ladislava Sutnara. Po jejím zhlédnutí nutně nabudete dojmu, že snad jediný důvod, proč je dobře, že se myšlenky tohoto skvělého designéra a výtvarníka, který po válce přesídlil do USA, plně nerealizovaly, je, že by svět předmětů zcela postrádal chyby a kýčovitost. Více Petr Volf.


Foto
Určitě nevíte, že režisér Jindřich Polák, skromný a nenápadný jako jeho filmové výtvory, je vedle Miloše Formana světově nejúspěšnější. Díla jako Nebeští jezdci, Pan Tau, Návštěvníci či Ikarie XB 1 zhlédla zhruba čtvrtmiliarda lidí. Více Tomáš Baldýnský.