Ficovy představy o veřejnoprávní televizi

Róbert Fico je slovenským premiérem necelé tři měsíce, už si ale stačil osvojit metody svého koaličního partnera a několikanásobného předsedy vlády Vladimíra Mečiara. Alespoň ve vztahu k médiím. Jak to, že Slovenská televize neposlala na jeho první zahraniční cestu do Itálie štáb? A proč té cestě nevěnovala speciální reportáž?


Fico letěl do Itálie běžnou komerční linkou a jeho úřad podle šéfredaktora zpravodajství STV Rolanda Kyšky neinformoval televizi včas. Štáb měl původně letět s premiérem, ale protože Úřad vlády od začátku Ficova úřadování přestal využívat vládní speciály, musí si novináři cesty do zahraničí platit. Za situace, v jaké se nachází STV, podle Kyšky nebylo možné cestu proplatit.
Televize sice o premiérově návštěvě informovala, ale jen v podobě zpravodajského kraulu bez obrázků. Fica takový přístup natolik rozčílil, že si přes mluvčí kabinetu stěžoval přímo šéfovi zpravodajství. A ve chvíli, kdy Kyška vysvětloval, jak se věci mají, vzal premiér své mluvčí telefon a začal šéfredaktorovi říkat, jak to měl zařídit: místo záběrů kamerou stačilo reportáž odehrát na agenturních fotografiích.
Těžko si představit, co by se stalo, kdyby se podobným způsobem obul do České televize expremiér Jiří Paroubek. Na druhou stranu je ale také velmi nepravděpodobné, že by ČT na jakoukoli premiérovu zahraniční cestu nevyslala štáb: i kdyby létal komerčními linkami. Fico má tedy na jednu stranu pravdu (STV se brání, že když už nevyslala štáb, chtěla využít alespoň výměnnou zpravodajskou síť s italskou veřejnoprávní televizí RAI, ta však o Ficovu návštěvu rovněž neprojevila zájem), měl by ale zohlednit podmínky, za jakých se STV o cestě dozvěděla a jaké jsou její finanční možnosti.

Veřejnoprávní televize by rozhodně měla informovat o zahraničních cestách ústavních činitelů. Na nich ale záleží možnosti veřejnoprávních médií: alespoň ty finanční. Slovenská televize potřebuje zvýšit koncesionářské poplatky, a přiznává to i Ficův stranický kolega, ministr kultury Marek Maďarič. Premiér tedy pláče na špatném hrobě, a telefonuje tomu nesprávnému. Naštěstí pro Slovenskou televizi vyšší poplatky budou. Těžko si představit, že by premiér oželel přítomnost jejího štábu na další zahraniční cestě.