Zkuste golf – 4. září je to všude volné

Budu dělat reklamu – ale udělám ji rád, protože akce, o které chci psát, má smysl. Česká golfová federace vymyslela na neděli 4. září Den otevřených dveří. Bude se konat na téměř všech golfových hřištích v České republice, od těch nejexkluzivnějších (Karlštejn, Mariánské lázně, Konopiště) až po ta nejobyčejnější. Při tomto dni, který začíná v 10 hodin ráno, budou návštěvníci seznámeni s golfem a bude jim předvedeno, jak se tahle hra hraje...

Budu dělat reklamu – ale udělám ji rád, protože akce, o které chci psát, má smysl.
Česká golfová federace vymyslela na neděli 4. září Den otevřených dveří. Bude se konat na téměř všech golfových hřištích v České republice, od těch nejexkluzivnějších (Karlštejn, Mariánské lázně, Konopiště) až po ta nejobyčejnější. Při tomto dni, který začíná v 10 hodin ráno, budou návštěvníci seznámeni s golfem a bude jim předvedeno, jak se tahle hra hraje. Na hřištích by měli být k dispozici zkušení hráči, kteří by měli odpovědět zájemcům na všechny dotazy. Předpokládám, že návštěvníci si budou moci na každém hřišti (resp. na tamním driving rangi, tedy cvičné louce) také hru zdarma přímo vyzkoušet. Návštěvníky také čeká na několika jamkách na hřišti ukázka konkrétní hry.
Česká golfová federace touhle akcí sleduje dva cíle: za prvé chce dostat do širšího povědomí to, že golf je sport, který může provozovat celá rodina, a za druhé chce dokázat, že jde o sport, jenž je ekonomicky relativně přístupný a není k němu zapotřebí mít hodně peněz (ale spíš dost času – dodávám z vlastní zkušenosti). Seznam všech hřišť, na které se můžete 4. září vydat, najdete na serveru ČGF – www.cgf.cz. Na hlavní stránce uprostřed nahoře je malé logo a když na něj kliknete, objeví se vám seznam všech hřišť i s adresou. Podle něj si můžete vybrat hřiště, které je nejblíž vašeho domova.
Den otevřených dveří je první akce svého druhu u nás. Když jsem se o ní dověděl, řekl jsem si: konečně. Konečně přišel zastřešující golfový orgán s něčím, co by se mělo konat každý rok a co může překonat bariéru mezi golfisty a negolfisty, která u nás existuje. Golf je totiž stále spíše menšinovou záležitostí, stále se nedaří zlákat k němu především střední třídu. Jde přitom podle méhou soudu především o psychologické bariéry než ekonomické, které lidem brání, aby golf vyzkoušeli.
Nedělám si iluze, že jeden den otevřených dveří způsobí, že se současný počet 22 000 českých golfistů rázem rozroste o dalších několik tisíc. Nicméně když se během jediného dne objeví pár stovek lidí, které tahle hra chytne, měla akce smysl.
Tak neváhejte a jeďte se na nějaké hřiště podívat (a vemte si na to nějaké sportovní boty, to je asi jediná podmínka). Kdybych vám měl osobně doporučit, kam vyrazit, tak pokud jste z Prahy, určitě se jeďte podívat třeba do Hodkoviček u Vltavy, kde je nově otevřené pěkné devítijamkové hřiště. Je to blízko a dojedete tam tramvají. Anebo jeďte vlakem ze Smíchova na Karlštejn. Z tamní zastávky je to na hřiště na protějším svahu jen asi dva kilometry. Uvidíte skutečně reprezentativní velké hřiště. Projděte si ho po tamních cestičkách a pokochejte se například pohledem z jamky číslo 2 na protější hrad. Stojí to za to. A kdybyste golf nechtěli hrát, můžete v okolních lesích třeba sbírat houby. V tomhle deštivém létě rostou. A třeba najdete i nějaký ztracený míček.