Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu

Hillary Clinton během kampaně na univerzitě ve Fairfaxu Zdroj: ČTK

Zpěvačka Katy Perryová pro Hillary.
Herečka Eva Longoria na sjezdu Demokratické strany
2
Fotogalerie

Největší prohra celebrit, šarlatánů s průzkumy, establishmentu a médií v historii

Pro mnoho amerických i světových celebrit, agentury, které dělají průzkumy, celý vládnoucí establishment (ke kterému Hillary Clintonová dlouho patří), ale i většinu médii je vítězství Donalda Trumpa nejenom šokující prohrou, ale i velkou ostudou. Snad nikdy v historii se totiž tolik lidí tak neblamovalo, jako teď.

To, že nejrůznější průzkumy voličských nálad v mnoha zemích světa nevycházejí a nedá se jim věřit, se už pomalu stává pravidlem. Ovšem vítězství Trumpa ukázalo, že i když je práce agentur silně manipulativní, přesto se tím voliči nenechají zmást. K čemu vlastně podobné průzkumy slouží, když neodrážejí realitu, ale působí jako propagace šarlatánských výsledků? Za peníze jsou agentury ochotny vytvořit v podstatě cokoli.

Ještě hůře jsou na tom média. Jistě, Trump je člověk prostořeký, část lidí o něm hovoří jako o „dobytku“, ale neobjektivnost mainstreamových médií byla ve Spojených státech v jeho případě nápadně zarážející.

Trump byl mnoha médii dopředu odsouzen a celou předvolební kampaň se to nezměnilo. Usvědčená lhářka Hillary Clintonová byla nepochopitelně velebena. Nezávislost a objektivita šla v médiích stranou a čišela z nich nenávist a zavilost. Pokud někdo přispěl k rozdělení Ameriky, tak místní média si mohou na tomto poli gratulovat. Podařilo se jim to dokonale a na dlouhou dobu.

Zajímavé bylo, jak se přitom dokázal Trump vyhnout tradičním médiím. Ovládl Twitter a tam všechno komentoval za sebe. Využil sociální sítě tak, jako nikdo předtím. Jen na Twitteru má přes 13 milionů sledujících lidí.

Další kapitolou jsou celebrity, z nichž se většina připojila k Hillary Clintonové. Mezitím zpupně někteří umělci tvrdili, že pokud Trump vyhraje, tak emigrují. Teď mají příležitost. V Rusku je místa dost.

Drtivá je i porážka amerického establishmentu, který reprezentuje jak prezident Barack Obama, tak kandidátka Hillary Clintonová, ale i její manžel Bill Clinton. Demokraté totiž odcházejí poraženi i ve volbách do Kongresu, které také včera probíhaly.

Tyto zprávy z Ameriky jsou velmi podstatné i pro Evropu. Otevírají cestu k moci i lidem, o kterých budou průzkumy a média také tvrdit, že nemají šanci.

Bude to taková delší revoluce. Donald Trump ji odstartoval velkolepě.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>