Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John

Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John Zdroj: ČTK

Radek John lže. Sám snížil platy policistům. Máme důkaz

Ministr vnitra Radek John tvrdí, že není možné snížit platy policistům. Přitom on sám v den jmenování nové vlády, tedy 13. července, vydal pokyn, kterým platy policistům, hasičům i dalším zaměstnancům svého rezortu snižuje. Jeho nařízení bylo ještě v úterý na intranetu ministerstva vnitra.

 

Ministři za Věci veřejné, Radek John a Josef Dobeš (řídí školství) se přitom v úterý vzbouřili proti požadavku ministra financí Miroslava Kalouska. Dobeš má škrtnout na školství 3,04 miliardy (ale bez toho, aby se osekaly platy učitelům), John na vnitru 1,24 miliardy. „Tento rok musíme celkem ušetřit 28 miliard, příští až 55 miliard. Mým zaměstnancům na ministerstvu se to také nelíbí, stěžují si, ale já škrty u nás zajistím, nejde to jinak. Pokud bych to neudělal, tak tady nemám co dělat,“ řekl Kalousek Reflexu. Do představitelů véčkařů se v úterý opřel i premiér Petr Nečas: „Člověk, který není schopný jako šéf rezortu zvládnout letošní rozpočet, tak se zcela jaksi minul posláním, které má.“

 

Před volbami ale i strana Věci veřejné neustále hovořila o nutnosti šetřit ve státní správě a Radek John „házel“ v kampani miliardami, jak on by to lehce udělal. Teď se mu to nelíbí, protože zejména policisté a hasiči se jeho plánům vzepřeli. Jenže John v těchto dnech lže, protože už 13. července vydal pokyn, kterým platy svým zaměstnancům snižuje. Reflex má dokument k dispozici a přetiskuje jej zde v plném znění.

 

Pokyn ministra vnitra ze dne 13. července 2010Pokyn ministra vnitra ze dne 13. července 2010|archiv Reflexu

 

V pokynu John kromě jiného píše: „Ukládám příslušným náměstkům ministra vnitra, policejnímu prezidentovi, generálnímu řediteli Hasičského záchranného sboru České republiky a vedoucím zaměstnancům útvarů Ministerstva vnitra předložit do 5 pracovních dnů od nabytí účinnosti tohoto pokynu návrh, jakým způsobem dosáhnout úspor ve výši 1. 10% ze mzdových prostředků, 10% z ostatních běžných výdajů, 5% z investičních výdajů, ze stávajícího rozpočtu schváleného pro rok 2010, aniž by bylo omezeno řádné plnění svěřených úkolů“.

 

Jenže Radek John se zalekl odporu svých zaměstnanců a dnes říká něco jiného.

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz