Antikoncepce

Antikoncepce Zdroj: Marek Douša

Má hormonální antikoncepce vliv na chování a psychiku ženy?

Dobrý den, pane doktore,

doufám, že můj dotaz nebude směšný, ale zajímalo by mě, jaký vliv má hormonální antikoncepce na chování a psychiku ženy? Protože pozorováním okolí jsem dospěla k názoru, že ženy, které ji užívají, mají bouřlivější vztahy nebo často střídají partnery a celkově jsou náladovější. Mohla by zde existovat souvislost? Děkuji za odpověď.

BÁRA SOMMEROVÁ

 

Hormonální antikoncepce na chování a psychiku ženy nepochybně vliv má, a to několikerým způsobem. Předně je to přímé hormonální působení, protože přirozené měsíční kolísání ženských pohlavních hormonů je sice moderními kontraceptivy mnohdy simulováno, ale je přece jenom jiné.

 

Některé typy antikoncepce dokonce výrazné spády hormonálních hladin zmírňují. To mívá na psychiku žen vesměs účinky pozitivní. Často zmizí premenstruační rozlady, může se zlepšit i výkonnost a spánek. Některé, zejména starší typy antikoncepce však naopak někdy vedou cestou pozměněného metabolismu serotoninu k depresím a bývalo u nich i vyšší riziko sebevraždy.

 

 

Druhý důležitý vliv na chování je psychologický. Omezení strachu z otěhotnění skutečně může vést k větší nevázanosti v navazování sexuálních kontaktů, a tím i k riziku všelijakých komplikací. Epidemiologické práce z nedávné doby, například z Afriky, ukazují mírnou korelaci mezi nárůstem užívání antikoncepce a zvýšeným výskytem infekce HIV. Pokud jde o promiskuitu a „bouřlivost“, je třeba různé postřehy interpretovat opatrně, protože je zde těžké rozhodnout, co je příčinou a co následkem: je střídání partnerů mj. důsledkem užívání antikoncepce, nebo naopak, ti, co mají sklon k promiskuitě, mají také sklon lépe se antikoncepčně zajišťovat?

 

S kauzalitou je to v těchto případech ošemetné, proto je třeba brát nalezené korelace s rezervou. Navíc v psychické reaktivitě na hormonální antikoncepci jsou i mezi jednotlivci značné rozdíly, takže co žena, to zkušenost.