Nádherně ilustrovaný grafický román opřený o pečlivé studium historických podkladů začíná tragickým incidentem, jenž zpečetí osud mladého pana Asana.

Nádherně ilustrovaný grafický román opřený o pečlivé studium historických podkladů začíná tragickým incidentem, jenž zpečetí osud mladého pana Asana. Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

47 róninů
"Znát tento příběh znamená znát Japonsko." Tohle je heslo, které patří ke komiksu 47 róninů. Ke komiksu, ve kterém Stan Sakai, tvůrce Usagi Yojimba, dokazuje, že nekreslí jen zvířata.
V knize 47 róninů se Sakai chopil nejslavnější japonské legendy a převedl ji do úžasné komiksové podoby.
Příběh tragédie, pomsty a nepředstavitelných obětí je příběhem Japonska v kostce.
Tvůrci Mike Richardson (Star Wars: Crimson Empire) a Stan Sakai (Usagi Yojimbo) přivádějí k životu největší příběh o pomstě, a to pod zasvěceným redakčním vedením Kazua Koikeho, japonské ikony a slavného autora série Lone Wolf and Cub.
9
Fotogalerie

Staletí starý příběh má pořád grády!

Rónin je samuraj bez pána a příběh, který právě vyšel zpracovaný do komiksové podoby v nakladatelství Crew, patří k těm základním v japonské literatury. 47 róninů navíc vychází ze skutečné události, ke které došlo v lednu roku 1703. Nejde tedy jen o nesmírně silný příběh, ale také o sondu do tehdejší japonské společnosti a vedle pohledu kulturního jde zároveň o dokument sociologický. V komiksu.

V době, kdy se událost přihodila, rezonovala celou japonskou společností. Proto není divu, že podle ní záhy vznikla divadelní hra (včetně loutkové), v níž byla kvůli citlivosti tématu jména róninů pozměněna. Přesto je příběh živý dodnes, a to nejen proto, že spouštěčem všeho dění byla korupce.

Šlechtic Asano z rodu Akó je povolán k šógunovu dvoru. Součástí služby je i výcvik v dvorních mravech, který zajišťuje zkorumpovaný úředník Kiro. Čestný Asano, který žije podle samurajských zákonů, odmítá zaplatit úplatek, čímž se Kirovi znelíbí a ten zneužije svého postavení, aby Asana vyprovokoval k otevřenému střetu na šógunově dvoře. A tasit meč je zde hrdelním zločinem.

Díky korupci a klanovým vazbám se Kirovi nic nestane, zatímco Asano je přinucen spáchat seppuku. A to je konec expozice příběhu, Asanovou smrtí zaniká jeho rod, vazalové jsou rozpuštěni a veškerý majetek připadá šógunovi. Nespravedlnost celé události je do očí bijící, ale korupce u dvora bují do té míry, že nikdo není s to účinně oponovat. Asanovi vazalové přesto přísahají pomstu Kirovi a 47 róninů je příběh o tom, kterak jí dosáhnou navzdory systému, v němž je čest a spravedlnost na ústupu.

Příběh byl zpracován nespočetněkrát. I v češtině existuje několik knižních verzí včetně překladu samotné hry, nyní máme k dispozici i komiks nakladatelství Dark Horse, který zpracoval jeho zakladatel Mike Richardson a nakreslil slavný kreslíř králičího samuraje Usagiho – Stan Sakai. Odborný dohled nad scénářem měl rodilý Japonec a skvělý komiksový scenárista Kazuo Koike.

Sakai sice neslyne hyperrealistickou kresbou, ale o tu zde nejde. Richardson přiznává, že po výtvarníkovi chtěl, aby duch kreseb připomínal tisky japonského umělce Gekkóa Ogaty. Což se podařilo, jak budete moci porovnat podle přetištění několika z nich na konci knihy.

47 róninů jsou příběhem tak notoricky známým, že se novým interpretacím může snadno přihodit, že ve snaze o inovaci uhnou poněkud nepatřičným směrem (což je také příběh stejnojmenného hollywoodského snímku z roku 2013 režiséra Carla Rinsche). To naštěstí nemohlo potkat Mika Richardse, který je ctitelem japonské literatury a poetiky vůbec již celá desetiletí.

Sám přiznává, že nápad zpracovat 47 róninů do komiksu nosil v hlavě velmi dlouho, ale zpracovávat jej začal až v roce 2009. Trpělivost v tomto případě skutečně přinesla růže a převedení do nového média nikterak neublížilo vyznění celého příběhu ani jeho plynulosti. Té brání pouze uvozování kapitol. Jejich značení „kapitola jedna“, „kapitola dva“ je tuze nečeské a jde o mechanický převod z angličtiny. Ale to je jen malá skvrnka na kráse; správnost převodu japonských reálií do češtiny konzultovala Anna Křivánková, a jsou tudíž bez chyby.

Pokud 47 róninů neznáte a máte rádi komiksy, nemusíte váhat. Jedná se o důstojný počin tří skvělých profesionálů, kteří měli na srdci zejména snahu neublížit originálu a zprostředkovat ho novým čtenářům. Povedlo se jim to. Jeden z nejskvělejších hrdinských eposů lidské historie má báječný komiks.