Herec Jeremy Renner v Karlových Varech.

Herec Jeremy Renner v Karlových Varech. Zdroj: KVIFF

Herec Jeremy Renner v Karlových Varech.
Herec Jeremy Renner v Karlových Varech.
Herec Jeremy Renner v Karlových Varech.
3
Fotogalerie

Do Karlových Varů dorazil herec Jeremy Renner, festival zvládl i se zraněními

Do Karlových Varů přijel se zlomeným levým zápěstím a pravým loktem. Což ovšem pro jednoho z Avengerů zjevně nebyl žádný problém. Jeremy Renner toho měl a má ve Varech v plánu docela dost: uvedl snímek Wind River, sešel se s novináři i fanoušky, ozdobí slavností zakončení, převezme Cenu prezidenta festivalu… Přesně takové hvězdy tu potřebujeme.

Hned po příletu do České republiky nahlásil Jeremy Renner na svém twitterovém účtu, kam dorazil. Jen nějak netrefil všechna písmena, což mu bylo fanoušky taktně naznačeno. „Psal jsem to rychle, polámanýma rukama a automatický korektor mi z toho vyrobil nějaký nesmysl. O své sociální sítě se starám sám…Samozřejmě jsem věděl, kde jsem, už jsem tu točil Mission Impossible,“ vysvětlil Renner novinářům. Tenhle sympaťák má na kontě přes třicítku filmových rolí a dvě oscarové nominace za snímky Město (2010) a Smrt čeká všude (2008).

Kdysi se rozhodoval mezi kariérou herce a muzikanta, potenciál měl na obojí. Zvítězilo herectví a prý toho nelituje: „Bylo to racionální rozhodnutí. Neuměl jsem si představit, že by muzika byla moje práce. Divadlo, film, televize…to zahrnuje spoustu psychologických nebo sociologických aspektů, hodně se toho naučíte, musíte leccos pochopit. Kdežto hudba je čistá forma vyjádření emocí.“

Dnes je jako herec široce rozkročený mezi akčňáky jako jsou zmiňovaní Avengers a psychologickými rolemi jako je ta ze sci-fi Přichozí (snímek se promítá na zakončení MFFKV) nebo z novinky Wind River. Tu natočil jako svůj režijní debut respektovaný scenárista Taylor Sheridan a Jeremy Renner tu hraje stopaře, který v indiánské rezervaci pase po přemnožených šelmách. Okolnosti ho ale přimějí, aby se vydal po stopě vraha indiánské dívky.

Aktuálně je pro Rennera nejdůležitější při výběru filmů, jestli se bude natáčet v USA, kvůli čtyřleté dceři se chce držet co nejblíže domovu. Kromě toho hledí především na potenciál režiséra: „Je to jednoznačně ten hlavní důvod, proč vezmu roli, je mi jedno, jak velká je. Musíme být s režisérem naladěni na stejnou vlnu, ale jde i o téma, příběh a jeho zpracování. Potřebuju se dostat do hloubky vztahů i tématu, ale nemám rád zbytečné komplikace.“ Tohle prý skvěle klapalo i s režisérkou oscarového snímku Smrt čeká všude Kathryn Bigelow: „Vypadá jako modelka, ale je to železná lady. Dlouho jsme před natáčením budovali vzájemnou důvěru, na place pak všechno už běželo skoro samo.“

Renner sám sebe označil jako člověka, který žije přítomností, do minulosti se neohlíží a budoucnost neřeší. Každopádně na příští rok je naplánovaná premiéra pokračování Avengers nebo série o agentu Bourneovi, kde Rennera zcela jistě uvidíme.