Jiří X. Doležal s režisérem Igorem Chaunem na červeném koberci.

Jiří X. Doležal s režisérem Igorem Chaunem na červeném koberci. Zdroj: Archív

Na filmovém festivalu v Karlových Varech proběhla premiéra dokumentu o JXD Nepřesaditelný.
Na filmovém festivalu v Karlových Varech proběhla premiéra dokumentu o JXD Nepřesaditelný.
Na filmovém festivalu v Karlových Varech proběhla premiéra dokumentu o JXD Nepřesaditelný.
Na filmovém festivalu v Karlových Varech proběhla premiéra dokumentu o JXD Nepřesaditelný.
Na filmovém festivalu v Karlových Varech proběhla premiéra dokumentu o JXD Nepřesaditelný.
15
Fotogalerie

Dokument o JXD Nepřesaditelný měl premiéru ve varech: Zábava, hloubka, sebereflexe...

Bylo to riziko, které se vyplatilo. Přivézt na MFFKV film, který vznikne v produkci Reflexu, se zdálo být bláhové a šílené zároveň. Zvlášť, když na jeho realizaci byly od prvotního nápadu dva měsíce. Ale právě v tom tkví kouzlo Reflexu a lidí s ním spojených: je tu možné takřka cokoli. Lepší důkaz než film o novináři Jiřím X Doležalovi, Nepřesaditelný, není třeba hledat. 

Po premiéře se tleskalo. Dlouho. A tleskalo se i během filmu. Publikum se bavilo. JXD byl dojatý. Režisér Igor Chaun taky. Trefně a lapidárně to shrnul po projekci Jan Hřebejk, někdejší spolužák režiséra Igora Chauna z FAMU: „Je to zábavný a hluboký film.“ Právě v kombinaci těchto dvou poloh tkví síla dokumentu o originálním novináři Jiřím Doležalovi.

Na jedné straně je to upřímná zábava, JXD dává ochotně do placu všechen svůj exhibicionismus a narcismus, na straně druhé se nebojí odhalit i méně populární zákoutí své osobnosti. Ale právě díky schopnosti sebeironie a sebereflexe vychází JXD z téhle filmové bitvy jako sympatický „hrdina“, kterému ovšem režisér nemusel lézt do zadku a plácat ho po zádech. Ale ani nebylo třeba ho tlačit do kouta a lámat z něj kontroverzní proklamace, JXD tohle zvládne sám. A to se bál, že není pro film dost atraktivním tématem. Sakra je!

Podívejte se na trailer k filmu Nepřesaditelný:

Video placeholde
NEPŘESADITELNÝ (režie Igor Chaun) - trailer • Martin Bartkovský

Může vás štvát svými názory, chováním, postoji profesními i lidskými, ale nikdy vás nebude nudit. I proto, že se nebojí konfrontace. Režisérovi ochotně odevzdal seznam svých bývalých manželek, milenek i haterů a ti Igoru Chaunovi ochotně vydali dost nelichotivá svědectví. JXD z tohoto „souboje“ nevychází ani jako vítěz, ani jako poražený, ale jako člověk, který je nepohodlný, stojí si za svými často nepopulárními názory a v mnoha ohledech žije velmi osamělý život. Žádná adorace extrémního živlu, ale upřímná zpověď, která chvílemi hraničí s komedií, chvílemi s tragédií.

Za to, že z původně plánovaného sotva půlhodinového portrétu vznikl plnokrevný celovečerní dokument, nepatří dík jen vděčnému protagonistovi, ale i režisérovi. Jako tvůrci mu bylo povětšinou vytýkáno to, že netočí víc. Teď se to zase potvrdilo. Chaun je nejen obratný vypravěč, ale hlavně se umí ponořit do tématu a vytvořit svému hrdinovi takové podmínky, že vás dokáže zaujmout a strhnout, i když třeba vůbec netušíte, o koho jde. Podle JXD se natáčení podobalo skupinové terapii: „Igor ze mě dostal neuvěřitelné věci. Přiblížil se mi tak jako můj psychoanalytik.“ Byla to zjevně oboustranně plodná spolupráce: Chaun zase přiznal, že ho práce na filmu Nepřesaditelný vytrhla z letargie. A přestože tvrdí, že ve skutečnosti kinematografii nikdy neopustil, dá se mluvit o comebacku.

Na MFFKV čeká snímek přidaná projekce 6. 7. v 15.30 v Thermalu, poté bude Nepřesaditelný k vidění například na Colours of Ostrava nebo na Letní filmové škole. Tvůrci také plánují roadshow po letních kinech. Film má v každém případě větší potenciál, než si kdo na začátku troufal představit.