Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět

Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět Zdroj: Crew

Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět
Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět
Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět
Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět
Ukázka z komiksu Ekhö: Zrcadlový svět
10
Fotogalerie

Krásné dívky, dinosauři a veverky – vítejte na Ekhö!

Nakladatelství Crew přichází se staronovým projektem Modrá Crew, v němž v jednom svazku za přijatelných 249 Kč vyjdou hned dvě komiksová evropská alba. Lepší start jsme si nemohli přát – dvě alba francouzské řady Ekhö: Zrcadlový svět se dají označit za začátek přímo roztomilý.

Snahy vydávat evropský komiks v Česku v posledních dvaceti letech poměrně nekompromisně troskotaly a jediný, kdo zvládl Čechy přesvědčit, že album s 52 stránkami je v pohodě, byl Asterix (a i tomu to vyšlo jen proto, že kdysi vycházel na pokračování v Sedmičce, tudíž celý příběh najednou budil ve čtenářích nadšení). Se správným receptem přišla právě Crew, která začala vydávat Legendy evropského komiksu s ucelenými příběhy či více alby v jedné knize. Jejich nová Modrá Crew je kdesi mezi oběma koncepty, tudíž je otázkou, jak na ni čtenáři zareagují.

Každopádně Ekhö by zafungovat mohlo, protože podobný hravý komiks se u nás neobjevil od Trollích válek (česky 2003), které shodou okolností stejně jako Ekhö napsal scenárista Christophe Arleston. Kreslířem je tentokrát Alessandro Barbucci, z jehož práce je vám na první pohled jasné, že od dětství miloval kreslení dinosaurů, a i když si později oblíbil kreslení žen s bujnými tvary (inspiraci hledejte v japonském komiksu), ještěry umí ze všeho nejlépe. Snad právě proto jich v komiksu najdete celé stovky! Dost k tomu pomáhá, že jsou v zrcadlovém světě využíváni coby dopravní prostředky. Kam se hrabe Dinotopie!

Příběh je klasický: dívka jménem Mravena Draapulová je v letadle řítícím se k zemi dotázána prapodivnou veverkou, zda přijímá své dědictví. Po kladné odpovědi je spolu se svým sousedem Juriem, jejž v hrůze z pádu držela za ruku, přenesena na Ekhö. A pak už začíná dobrodružství v báječném fantasy světě, kterému šéfují (i když nikdo moc neví jak) ony podivné mluvící veverky. Mravena zdědila talentovou agenturu a navíc se ukazuje, že do ní vstupují duchové zavražděných lidí a zůstávají tak dlouho, dokud není jejich smrt objasněna.

Humor, lehká erotika a Barbucciho precizní kresba dělají z Ekhö skvělou zábavu, která se přímo ideálně hodí na odstartování nové komiksové řady. V první epizodě Mravena objasňuje smrt vlastní tety a seznamuje se s prapodivným světem, v němž se ocitla, ve druhé pak musí v Paříži vystoupit jako striptérka a zároveň osvětlit smrt následníka francouzského trůnu. A do toho se všude motají ty veverky, které mají svou vlastní, evidentně děsivou agendu.

Arleston je zkušený scenárista se smyslem pro suchý humor, který sice netvoří velké umění, ale dává čtenářům skvělé odpočinkové čtení prodchnuté krom všelijakých vtípků také lehkou erotikou. U tohoto komiksu se rozhodně nudit nebudete a určitě vás potěší informace, že v projektu Modrá Crew budou následovat další dvě epizody.