Milada Ježková ve slavné roli ve filmu Kulový blesk, kde trápila Josefa Abrháma dotazy na sklep a půdičku.

Milada Ježková ve slavné roli ve filmu Kulový blesk, kde trápila Josefa Abrháma dotazy na sklep a půdičku. Zdroj: blesk.cz

V roli čiperné babičky ve filmu Matěji, proč tě holky nechtějí.
Snímek Lásky jedné plavovlásky byl filmovým debutem Milady Ježkové.
Ve Formanově filmu Hoří, má panenko, v němž hraje manželku hasiče špatně hlídajícího tombolu.
3
Fotogalerie

Objevili ji v tramvaji, její hlášky pak zdobily filmy. Nezapomenutelné Miladě Ježkové by bylo 106 let

To je ale krásná půdička, tady se mi to bude věšet! Má pravdu, předsedo! Tady všichni kradou, jedině ty seš takovej blbec starej poctivej! Tyto a další hlášky dnes již patří do klenotnice českého filmu. Na stříbrném plátně je však vyslovila žena, která herečkou být původně ani nechtěla a svou první roli dostala až ve svých 55 letech. Jmenovala se Milada Ježková a od jejího narození uplyne 27. června 106 let.

„Hvězdnou neherečku“, která excelovala například ve filmech Vesničko má středisková, Lásky jedné plavovlásky, Ostře sledované vlaky, Kulový blesk, Matěji, proč tě holky nechtějí nebo Hoří, má panenko, přitom životní osud vedl po úplně jiné cestě. Milada Ježková se narodila na pražském Smíchově. Vystudovala obchodní školu, pracovala v obchodě se stříbrem, potom jako účetní a nakonec jako brusička a soustružnice státního podniku Nářadí Vršovice.

Jejímu objevení pro československý film pomohla náhoda. V roce 1965 ji oslovili v tramvaji Ivan Passer a Jaroslav Papoušek, které Ježková okamžitě zaujala svým bezprostředním projevem s neutrálním výrazem tváře a švitořivou výřečností.

Video placeholde
Z filmu Lásky jedné plavovlásky • Youtube.com

Režisér Miloš Forman tehdy chystal komedii Lásky jedné plavovlásky a stejně jako Passer i Papoušek i on rozpoznal, že role nesnesitelně starostlivé matky svůdnického klavíristy (hraného Vladimírem Pucholtem) by mohla Ježkové padnout jak ušitá. Ačkoliv Milada Ježková byla původně proti, nechala se nakonec přemluvit a odstartovala tak svou hvězdnou hereckou dráhu.

Video placeholde
Z filmu Kulový blesk • Youtube.com

Hned v příštím roce 1966 si střihla roli v oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky a pak už se větší či menší epizodní roli jenom hrnuly. Do paměti diváků se patrně nejvýrazněji zapsala úlohou vychytralé účastnice akce Kulový blesk neboli velké bytové směny, která svému sousedovi chválí půdičku, a jako teta zaostalého závozníka Otíka Rákosníka v komedii Vesničko má středisková.

Ačkoliv svými rolemi ve filmech Milada Ježková rozdávala smích a její hlášky už dnes zlidověly, její kolegové vzpomínali, že mimo kameru byla tichá, a s nikým se bavit nechtěla a společnosti se stranila. Proto není mnoho známo ani o jejím soukromém životě (například kolik měla dětí). Milada Ježková zemřela 4. května 1994 ve věku 83 let.

Milada Ježková ve slavné roli ve filmu Kulový blesk, kde trápila Josefa Abrháma dotazy na sklep a půdičku.Milada Ježková ve slavné roli ve filmu Kulový blesk, kde trápila Josefa Abrháma dotazy na sklep a půdičku.|blesk.cz