Jim Carrey jako host Českých lvů

Jim Carrey jako host Českých lvů Zdroj: Archív Českého lva

Trumf Českého Lva: skutečný Jim Carrey, kterého nepoznali ani paparazzi

Když krátce po zahájení večera Českého lva vběhl na pódium kdosi zcela nepodobný Jimu Carreymu a jako Jima Carreyho ho představili, neexistoval nikdo, kdo by to bral vážně. My, kritici, jsme lamentovali nad nesmrtelností vachlerovské trapnosti a bulvár dokonce “vypátral”, kdo onoho “dvojníka” zahrál. Jenže Jim Carrey do Rudolfina skutečně přišel. Tedy alespoň to tvrdí výkonná ředitelka České filmové a televizní akademie Tereza Rychnovská, která to Reflexu potvrdila na přímý dotaz. “Ano, byl to skutečně Jim Carrey,” řekla doslova.

Nyní se na sociálních sítí šíří dohady, zda šlo o habaďůru na druhou, nebo se Carrey na Českém lvu skutečně objevil. Pokud šlo o recesi, jak se nyní začíná z některých míst ozývat, znamenalo by to, že veřejnosti lhali oficiální zástupci orgánu, jenž si zakládá na své váženosti a důvěryhodnosti, a to by byl mnohem zásadnější problém než původní zvěsti o nepoznané hvězdě. Co hůř, doplatila by na to pověst celé akce, jež by rázem klesla hluboko pod úroveň vachlerovských estrád.

Podle Rychnovské přijel dvojnásobný držitel Zlatého glóbu (za Formanova Muže na Měsíci, ale také za Truman Show, jež příznačně pracuje právě s tématem pofidérnosti mediální reality) přijel do Prahy natáčet reklamní spot. Domluvit jeho účast na českém ceremoniálu prý nebylo vůbec snadné a podle Rychnovské s ní souhlasil jen pod podmínkou, že nebude nucen mluvit. Překvapivě však nešlo o celebritózní rozmar, nýbrž o velkorysé gesto směrem k českým filmařům. “Jim Carrey věděl, že Lvi jsou svátkem českých filmařů, a bál se, že by na sebe strhl pozornost, jež má patřit primárně tuzemským kolegům,” řekla Reflexu Rychnovská.

Video placeholde
Jim Carey na Českých lvech • Česká televize

Pak se ovšem stalo něco, co nečekal ani sám Carrey: nikdo v Rudolfinu ho nepoznal. Téměř nepovšimnut prošel po rudém koberci a když předvedl skeč, jehož podoba měla být překvapením i pro samotné organizátory, dočkal se rozpačitého potlesku od publika, jež ho mělo za trapného dvojníka.

Nejenže tak nikoho nezastínil, ostatní dokonce zastínili jeho. Herec, kterého je extrémně těžké dohnat i pro mnohem prestižnější média, než jsou naše, tak zcela nerušeně prošel Rudolfinem, aby se z něj následně vytratil, aniž by to měl kdokoli potřebu zaznamenat. Praha mu tak připravila zážitek, jaký by nevymyslel ani oscarový scenárista. Třeba ho jednou zužitkuje pro své velevtipné skeče. A my mu pošleme Lva.