Prdlé pohádky

Prdlé pohádky Zdroj: Archív

Dvě dětské knížky, jedna dětská vražda

Matonoha, Kočičková, Tydýt a další píší pohádky. Výtah vás a vaše děti odveze časoprostorem, když si budete po večerech předčítat novinku Evy Prchalové s krásnými ilustracemi Lely G. A během desítek soudních přelíčení zjistíte, že neznáte svého syna – a že i vy jste někdo jiný.

Jacobova obhajobaJacobova obhajoba|ArchívWilliam Landay: Jacobova obhajoba

Tahle krimi v zahraničí sklízí nominace na prestižní ceny kosou a není se čemu divit – někdejší massachusettský špičkový právník a výtečný spisovatel William Landay píše v Jacobově obhajobě (v dokonale hladkém překladu Lukáše Nováka ji před měsícem vydala Kniha Zlín) o něčem, co důvěrně zná. Jeho hrdina Andy Barber pracuje jako žalobce v kanceláři okresní návladní – a pak začne vyšetřovat vraždu čtrnáctiletého, v parku ubodaného kamaráda svého syna. Který je mezi podezřelými. Který se chová podezřele. Který eskaluje děj do tragického konce… Představte si, že jste zároveň rodič milující svoje dítě, právník toužící po spravedlivém rozsudku, morální člověk s otcovskou linií plnou násilníků a vrahů. Co uděláte, když se dozvíte o tom, že zavražděný vašeho syna krutě šikanoval? A co uděláte, když najdete synův skrývaný nůž? Ta pětisetstránková kniha jde až na dřeň, až na krev – je to výborně napsaný thriller s těžko předvídatelným závěrem.


Prdlé pohádkyPrdlé pohádky|Archív10 autorů: Prdlé pohádky

Chcete číst dětem pohádky různorodé, moderní, legrační, místy dokonce trochu politicky nekorektní? Aby v nich byla drobná kritika čínských poměrů, chvála vysávání, ochočené knedlíky, počítačové hry, navigace GPS, fousatá princezna, nenápadné špílce typu detektivní kanceláře Našel & Vrátil nebo králové coby fotbaloví rozhodčí – prostě prvky, kterých se u Boženy Němcové (ani u té přepsané http://www.kosmas.cz/knihy/187080/babicka/) nedočkáte? Desítku většinou opravdu povedených autorských pohádek devíti komiků a jednoho scénografa z improvizačního pořadu Na stojáka vydalo v naparáděné knížce Prdlé pohádky nakladatelství Hodná holka. Přispěli třeba Tomáš Matonoha, Ester Kočičková, Lumír Tuček, Miloš Knor nebo Marek Cpin, svůj svět poodhalil i Tydýt z Reflexu Lukáš Pavlásek. A malby německé výtvarnice Gunilly Jähnichenové se velmi povedly (testováno na dětech).


VýtahVýtah|ArchívEva Prchalová: Cesta svatým Vít-ahem

Tak nám ten crowdfunding zase jednou pomohl k zajímavému dílku, které by bez podpory kulturního davu bylo jistě o něco vzdálenější dokonalosti. Romantické barevné ilustrace Lely Geislerové zdaleka nejsou jediným faktorem, který mladší i starší školáky přitáhne k téhle dobrodružné knížce ze života dvou obyčejných městských kluků. Eva Prchalová, autorka Cesty svatým Vít-ahem, má dva synky, a možná i s nimi konzultovala příběh třináctiletého Amose a osmiletého Viléma, kteří objeví kouzelnou zdviž cestující v čase.

Tentokrát v knížce neruší redakční nedostatky, které se v produkci vyhlášeného vydavatelství dětských knih Meander bohužel v poslední době objevují – tedy ne že by tam vůbec nebyly; místy trochu nemotorný slovosled, spojení jako „akné pupínky“, „zážitky, které prožili“, zajímavé a zaplaťbůh nepravdivé tvrzení, že výtah standardně jezdí „volným pádem skrz celý vysoký dům“, nebo chudák chlap hovořící „hlubokým altem“ se najdou. Více však dospělého čtenáře zneklidní, že mu je ten příběh známý: a ejhle, v kanadském filmu z roku 1999 Kouzelný výtah figuruje zdviž, která účinkuje podobně jako svatý Vít-ah, a příběh je podobně vystavěn i obsazen postavami… Ale dítě tohle netuší. A bude tou krásně, velkoryse udělanou knížkou (grafika Marka Pistory a už zmíněné propracované obrázky nejstarší ze sester Geislerových) s napínavým příběhem nadšeno.