turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer

turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer Zdroj: Profimedia.cz

turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer
turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer
turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer
turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer
turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer
6
Fotogalerie

Turecký imám zpívá v rockové skupině a je za to vyšetřován

Pokud jste islámský duchovní a zpíváte o Bohu, můžete mít problém. Právě to zažívá turecký imám Ahmet Muhsin Tüzer (42), který založil rockovou skupinu Firock a je za to vyšetřován místními náboženskými autoritami.

Tüzer pocházející ze středomořského města Kaş v provincii Antalya pro agenturu AFP řekl, že je vyšetřován právě za své hudební aktivity. „Nechápu to, protože moje texty vycházejí z mého hlubokého náboženského cítění a zpívání o Bohu snad není zakázáno. Jsem muslim a současně mám rád rockovou hudbu, to je v dnešní době normální. Vyzývám k toleranci a lásce k našemu Bohu,“ dodal. Jeho islámským nadřízením se to ale vůbec nelíbí, protože podobnou aktivitu považují za nevhodnou a vidí v ní šíření západních hodnot, které jsou pro imámy nepřípustné. Navíc pravidelně kontrolují činnost některých „podezřelých“ mešit v zemi, který je celkem kolem 80 tisíc. Islámské autority proto sestavily komisi, která má 40 členů a vyšetřování Tüzera právě probíhá. S jejich posudkem má být veřejnost seznámena v průběhu několika týdnů.

Turecko, které již dlouhé roky usiluje o vstup do Evropské unie, se prezentovalo po celá desetiletí jako vyloženě sekulární země, ovšem v posledních době jeho vlády stále více prosazují do místní společnosti zásady vycházející z islámu. A pořád přitvrzují. Premiér Recep Tayyip Erdoğan, který je u moci již téměř 11 let, přinesl státu výrazný ekonomický vzestup, ale současně lpí na dodržování bývalých tradic. Erdoğan rozdmýchal například minulý měsíc vášnivý spor, když vyzval, aby studenti na univerzitách nebydleli společně na smíšených kolejích, ale muži a ženy mají byt odděleně. U samotných studentů se to setkalo s odmítnutím. Přitom vláda již ve většině státních studentských ubytoven společné bydlení zrušila a teď se zaměřila na školy vysoké. V létě byl rovněž omezen prodej alkoholu a reklamy na něj. Turecko je však cílem milionů zahraničních turistů (včetně Čechů) a tyto nápady vyvolávají obavy u místních podnikatelů, kteří se bojí odlivu turistů a miliardových ztrát.

V říjnu pak bylo tureckým ženám dovoleno nosit ve státních institucích šátky zahalující vlasy. Využily toho zejména poslankyně vládní strany, která má v parlamentu většinu. Přitom od roku 1923 platil zákon zakazující nošení šátků v institucích, která platí stát. Zákaz zůstal teď v platnosti jen u soudů, v armádě a v polici. A úřady si teď posvítí i na imáma a rock ´n´roll.

Na nejslavnější skladbu Ahmeta Muhsina Tüzera Come to God (turecky Mevlaya Gel) z jeho nového alba, které pochází z léta, se podívejte na videu: