Ghost Rider 2

Ghost Rider 2 Zdroj: Profimedia.cz

Na co jít do kina? Rozhodně ne na ochotnické grimasy Nicolase Cage

Nevíte, na jaký nový film vyrazit do kina? Napoví vám nová pravidelná rubrika Terezy Spáčilové, která na Reflex.cz každý čtvrtek zhodnotí a okomentuje filmové novinky. Tento týden u ní vyhrála "dokumentární lahůdka" Adama Smithe Chemical Brothers: Don't Think. A neodpustila si ani nejnižší možné hodnocení. Ano, zasloužil si ho film s Nicolasem Cagem.

 

Železná lady

33|Reflex.cz

 

VB, 105 minut

Režie: Phyllida Lloydová

Hrají: Meryl Streepová, Jim Broadbent, Anthony Head, Alexandra Roachová

 

Komentář Terezy Spáčilové:

O výkonu oscarové Meryl Streepové snad ani není třeba mluvit: všichni vědí, že je skvělá a Margaret Thatcherovou pouze nehraje, ale stává se jí. Méně už se ví, že stejně dobrou práci odvádí v Železné lady také filmový partner Streepové Jim Broadbent. Ten sice ztvárnil mrtvého, ale výsledkem je rozkošně živý výkon: co by byla Margaret bez svého rýpala Denise. A pak je tu ještě mladičká Margaret v podání Alexandry Roachové. Vedle fenomenální Meryl se jí sice prosazuje těžko, ale poklonu zaslouží už fakt, že její herecký koncert neruší, ale doplňuje. Nejslabší článek filmu tak paradoxně představuje sama autorka, režisérka Phillida Lloydová, která se neuměla rozhodnout, jestli točí politickou fresku, nebo intimní portrét. To druhé by jí sedne jednoznačně víc.

 

 

 

Ghost Rider 2

00|Reflex.cz

 

USA / Spojené arabské emiráty, 2011, 95 min

Režie:Mark Neveldine, Brian Taylor

Hrají: Nicolas Cage, Violante Placido, Ciarán Hinds, Idris Elba

 

Komentář Terezy Spáčilové:

Zbytečnost týdne. Ne - zbytečnost měsíce. Ne – zbytečnost roku. No zkrátka další film, u kterého budete přemýšlet, proč těch dvaapadesát milionů dolarů od arabských šejků neposlali tvůrci radši na vaše konto. Nebo aspoň zadluženému Řecku. Takže jen pro formu: v pokračování komiksového příběhu o „dábelském“ motorkáři zamíří Johnny do východní Evropy, aby tam zachránil chlapce ze spárů samotného pekla. V hlavní roli Nicolas Cage (Eva Mendesová už to radši vzdala). Mimochodem jestli Cageovi okamžitě někdo nenapíše dobrou roli, skončí v pekle on sám. Na jeho ochotnické grimasy už dlouho koukat nevydržíme.

 

 

Ďábel v těle

22|Reflex.cz

 

USA, 83 minut

Režie: William Brent Bell

Hrají: Fernanda Andrade, Simon Quarterman, Evan Helmuth

 

Komentář Terezy Spáčilové:

Vymítání ďábla nasnímané nervní ruční kamerou... Úplně chápu hrůzu producentů, kteří se na letošním Berlinale zoufale radili, jak vyvést současný horor z krize. Nicméně mohlo by být i hůř. Paradokument o excorcismu, který se odehrává v Římě, sice neobjevil Ameriku a když se v něm mluví, je užitečnější vstát a jít se třeba vyčůrat, nicméně vymítací sekvence atmosféru mají a 83 minut je sympatická stopáž. A nehraje tu Cage!

 

 

Chemical Brothers: Don't Think

44|Reflex.cz

 

Japonsko / Velká Británie

Režie: Adam Smith

 

Komentář Terezy Spáčilové:

Dokumentární lahůdka pro fanoušky geniální elektronické formace, kterou natočil Adam Smith na takzvaném "japonském Glastonbury", festivalu Fujirock, kde byli Chemical Brothers hlavním tahákem. Koncert tehdy snímalo neuvěřitelných dvacet kamer, které se nebály jít ani přímo do "kotle", pročež i z křesla v pražském kinosále budete mít pocit, že jste prostě TAM. "Můj film je jeden velký psychedelický trip vyvolaný živou show Chemical Brothers," říká režisér Adam Smith. No nelže.