Denis Leary

Denis Leary Zdroj: Profimedia.cz

Na trhu se brzy objeví příručka pro tlusté arogantní blbce

Ačkoli povánoční období bývá na knižní novinky poněkud chudší, i před květnovým veletrhem Svět knihy nakladatelé přicházejí s atraktivními novinkami. Zde je několik tipů na zajímavé publikace, jež můžeme očekávat v prvním čtvrtletí roku 2012.

Nakladatelství Dokořán chystá na konec února dílo, které v době krize dobře poslouží jako inspirace všem podnikavcům. Kniha označená týdeníkem The Economist za jednu z nejlepších publikací roku 2010 se jmenuje Odkud se berou dobré nápady.Kulturní historie inovací a její autor, známý popularizátor vědy Steven Berlin Johnson, v ní odhaluje, odkud se v průběhu historie lidstva braly dobré nápady a jak vznikaly nové vynálezy. Nakladatel slibuje „čtivé, humorné, někdy až detektivní ztvárnění skutečných událostí a historických momentek, jako byla například Darwinova plavba na lodi Beagle, krizová situace během letu Apolla 13 nebo příběh moderních fenoménů jako Google News či YouTube“.

 

Jen o málo dříve pak má totéž pražské nakladatelství vydat „příručku pro ty, kteří chtějí zůstat tlustí, arogantní, líní a blbí“, druhou knihu komika Denise Learyho s všeříkajícím názvem Proč jsme takoví sráči. I když se autor trefuje zejména do sádelnatých břuchů svých amerických spoluobčanů, lze jeho vědecké (ten člověk má doktorát, i když „jen“ čestný) poznatky s úspěchem aplikovat na řadu z nás.

 

Nakladatelství Mladá fronta ve spolupráci s Junákem v nadcházejícím měsíci vydají skautskou kroniku: soubor textů z historie i současnosti a dokumentárních fotografií s názvem 100 let skautingu v českých zemích. Předmluvou jej opatřil jeden z nejznámějších českých skautů, spisovatel, dramatik a scenárista Jiří Stránský, mezi jehož příbuzné patřil i zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík.

 

Nakladatelství Argo sice v roce 2012 zřejmě nezopakuje fenomenální úspěch Ecova Pražského hřbitova, náročného historického románu, který se loni stal Knihou roku v populární anketě Lidových novin a jehož prodeje již dosáhly 45 000 výtisků, ale přesto jednoho ze svých prominentních autorů opět dostane na pulty a do výloh. Předevčírem vyšla více než šestisetstránková Ecova kniha „historických studií o znaku a interpretaci“ s názvem Od stromu k labyrintu. Filozofické teorie čerstvě osmdesátiletého Itala však možná předběhne (alespoň pokud jde o prodaný náklad) Můj bratr oceán, první rozsáhlejší dílo Jacka Kerouaca, které v USA vyšlo teprve v roce 2010. Slavný beatnik je napsal pod vlivem své služby u obchodního námořnictva.

 

V Edici ČT nakladatelství Albatros na konci března vyjdou Rozmarná léta českého filmu, knižní podoba úspěšného seriálu, na níž pracuje jeho autor Jaroslav Sedláček.

 

Nakladatelství Doplněk počátkem února vydá populárně naučnou monografii Rasismus, antisemitismus, holocaustMiroslava Kryla a kolektivu, jež se věnuje mj. pronásledování židovských obyvatel v době druhé světové války, romskému holocaustu či dějinám popírání holocaustu.

 

Nakladatelství Lidové noviny se v únoru vytasí s publikací Velbloud za „ukázání zetě“, jejíž autoři hodlají pod vedením editorky Jany Jirouškové analyzovat z hlediska historie, sociologie i antropologie svatební rituály u nás a ve světě: „Dívky stále více touží po mužích, kteří se podobají akčním hrdinům, a muži hledají ženy snů v pánských časopisech. Cílem knihy není vyčerpávajícím způsobem popsat všechny možnosti výběru partnera a formy uzavření manželství, ale upozornit právě na mizející rozmanitost ve formách lidského soužití. Bylo vybráno několik ukázek z každého kontinentu.“

 

 

Zajímavé románové novinky chystá ve své skvělé Světové knihovně Odeon: během měsíce by měl krátce po vynikající „hard boiled“ krimi Prašivý pes (nakl. Plus, 2011) vyjít další román Dona DeLilla, Cosmopolis. A jiný oblíbenec porot význačných cen, loňský držitel Booker Prize Julian Barnes, v březnu přispěchá s Vědomím konce, které se tak stane autorovým pátým románem přeloženým do češtiny. Své dlouho očekávané a odkládané Žítkovské bohyně, román o posledních čarodějkách z Bílých Karpat, vydá v únoru v Hostu Kateřina Tučková, autorka velmi úspěšné historické prózy Vyhnání Gerty Schnirch.

 

A konečně – nakladatelství Labyrint počátkem roku 2012, který malým nakladatelům a čtenářům naložil na záda mimo jiné vyšší DPH, přichází s „ruskými“ povídkami Dory Čechovy Nechtěl jsem být Leninem a jako každoročně vydává dvojčíslo Labyrint revue. Tentokrát můj oblíbený sešit obsahově cílí na téma, které skutečně hýbe dnešním světem – na kult práce.