Video, jenž odstartovalo aféru WikiLeaks

Video, jenž odstartovalo aféru WikiLeaks Zdroj: YouTube.com

Video, jež proslavilo WikiLeaks, má pokračování

Filmový festival Tribeca uvede zpověď vojáka, který se roku 2007 zúčastnil krveprolití v Iráku, jež zpopularizovalo WikiLeaks.

Ethan McCord, třiatřicetiletý americký voják, který se zúčastnil operace, jež proslavila WikiLeaks a pošpinila americkou armádu, se vyzpovídal filmařům. Dokument s názvem Incident in New Bagdad přinese do situace nový vhled.

 

Bylo to dopoledne, co McCordova jednotka měla prohledávat domy. Jednalo se o celkem běžné prohlídky, při nichž měli vojáci hledat zbraně, pomůcky na výrobu výbušnin či dokumenty odkazující na terorismus. Jak říká sám McCord, „byl to jeden z těch nudných dnů“. Možná proto má z onoho dne tolik fotek svých kamarádů z jednotky Bravo. Většinu času si vojáci hráli se zvířaty nebo se právě fotili. Když najednou, bez jakéhokoliv varování zaslechli střelbu jen pár ulic od nich.

 

 

Střílelo se z amerického vrtulníku Apache. Dostali rozkaz se na místo střelby ihned podívat a vše prošetřit. McCord doběhl na místo jako první, aby našel rozstřílené muže u zdi, vedle nichž ležel minomet. Opodál bylo dalších pár těl a dodávka. V dodávce ležel zakrvácený desetiletý chlapec se svou pětiletou sestrou. Jejich tatínek na místě zastavil, když děti vezl do školy. Chtěl pomoct raněnému muži, který proti jejich dodávce běžel. Mezitím na ně ovšem spustil střelbu kulomet amerického vrtulníku.

 

 

McCord celé tři roky nosil incident v hlavě, aniž by o něm mohl komukoliv říct. Jednoho dne, stejně jako v červnu 2007 irácký otec, vezl McCord své děti v USA do školy. Cestou domů viděl u čerpací stanice zprávy. V nich spatřil černobílé záběry sebe, jak sprintuje s raněným chlapcem směrem k americkým zdravotníkům… Šlo o první velký zásah WikiLeaks. Letošní Tribeca přinese pokračování příběhu, jejž díky oné aféře všichni známe …