Odcházení

Odcházení Zdroj: Tomáš Tesař

Odcházení
Odcházení
Odcházení
Odcházení
Odcházení
10
Fotogalerie

Odcházení: Filmová událost roku? Svým způsobem určitě

Film Václava Havla Odcházení má za sebou první veřejnou projekci. Byla – logicky – pro novináře a bylo plno. Emoce byly vzrušené, byť Václav Havel kvůli nemoci nedorazil. Na premiéru 22. března už snad bude v pořádku. Od 24. března pak bude Odcházení v kinech.

 

„Něco takového jsem v životě neviděla.“ Případně: „To ale muselo dát práce.“ I tyhle diplomatické věty zazněly po novinářské projekci Odcházení. „Musím si to nechat alespoň dva dny odležet,“ reagoval polský znalec české letory a autor úspěšné knihy Gottland, Mariusz Szcygiel. Pravda je taková, že názorů na Odcházení bude tolik, kolik lidí tenhle film uvidí. Názorové spektrum bude prostě hodně široké. I když těžko říci, co si bude o filmu myslet novinář, jehož hlasité chrápání prořízlo ticho v sále asi tak v polovině filmu.

 

 

 

Jak ovšem poznamenal představitel hlavní role Josef Abrhám před tiskovou konferencí, ve světle katastrofy v Japonsku je všechno malicherné. A skutečně... Herci vyprávěli, jak to Václavu Havlovi na place šlo a jak dobře se jim hrálo s Dagmar Havlovou... Vlasta Chramostová se přiznala, že umí celou hru zpaměti, protože ji vyslechla osmdesátkrát během představení v divadle Archa... Zástupci České televize se hrdě pochlubili svým koprodukčním vstupem do projektu; tentokrát si už Havla nenechali vyfouknout Novou jako v případě dokumentu Občan Havel. Producent Jaroslav Bouček potvrdil, že má s filmem značné ambice, nabízí ho na festival do Cannes. Navzdory svým velkým zkušenostem si ale prý netroufá odhadnout, kolik na Odcházení přijde do kina diváků: „Něco mezi sto tisíci a půl milionem.“ Je to totiž docela jiný film. Film, který se vymyká všem běžným kritériím. Takový splněný sen starého pána.