Monika Načeva

Monika Načeva Zdroj: Roman Černý

Video: Monika Načeva jako dekadentní dáma s vinnou révou ve vlasech

Monika Načeva natočila nové album a my jsme si natočili ji. Reflex číslo 49 (vychází 9. 12.) přinese se zpěvačkou, herečkou a mámou dvou dětí rozhovor, který se točí hlavně kolem desky The Sick Rose. Monika se v tomto projektu spolu s britským veteránem klubové scény Timem Wrightem pustila do sto let starých českých i anglických veršů, které doplnili elektronickou muzikou stříknutou noisem.

Focení v ateliéru Romana Černého trvalo přes čtyři hodiny. V krásných šatech od SkunkFunku a s dekadentním make-upem Simony Lvovské byla pružná zpěvačka nucena nasoukat se do asi čtyřicet centimetrů vysokého prostůrku pod podomácku vyrobené akvárium, z kterého přes vazelínu crčela voda. Zřejmě při tom myslela na jogínské asány, které ji pro „píďalkovité“ pohyby vytrénovaly... V rychle vlhnoucím písku, lasturách, kamíncích a akvarijních rostlinách si poležela jen dvacet minut, pak jí bylo dovoleno usednout na vysokou stoličku a pózovat s vinnou révou ve vlasech.

 

Video placeholde
Monika Načeva před objektivem Roman Černého • Reflex.cz

 

 

Přečtěte si ukázku z rozhovoru – Monika Načeva o spolupráci s Timem Wrightem a o výstavě Decadence NOW!, u jejíž příležitosti album The Sick Rose vyšlo.

 

Pro The Sick Rose vytvořil elektronickou hudbu Tim Wright, britský avantgardní muzikant, který s vámi už před třemi lety spolupracoval na albu Mami. Při spolupráci s Jáchymem Topolem byly vždy první verše a až pak se skládala melodie. Jak probíhalo spojení Praha–York?

Manžel s mou pomocí básně volně přeložil a poslali jsme je Timovi pro inspiraci, on mi pak zpátky zasílal hudební obrazy, které v něm verše probudily. Tim je takový obrazový hudebník, skládá muziku z velkých ploch, skoro jako by to byla filmová hudba. Žádná sloka, refrén. A taky pracuje jako programátor, zrovna dokončil vývoj hudebního softwaru, který jsme na albu použili – tak se spojila silná emoce s nejnovější technologií. Když byla hudba nahrubo připravena a texty zasazeny, odjela jsem do studia, do Yorku za Timem. Z materiálu jsme spolu vytvořili skladby a nahráli a on to pak ve svém domácím studiu mixoval a posílal mi přes internet skladby ke schválení. Sledovala jsem Tima Wrighta delší dobu, líbí se mi, co dělá. Nevychází jako třeba Michal Pavlíček z kytary, která se mu pak košatí, ale z kroutičů a mašinek a kompjútrů. Ale oba jsou pro mě stejně silní; je mi vlastně jedno, jestli zpívám s padesátičlenným sborem, nebo jen se španělkou. Jde mi o to, vystihnout podstatu – aby lidi slyšeli tu píseň zasazenou do zvukové zahrádky, kam patří.

 

 

Album The Sick Rose vyšlo u příležitosti výstavy Decadence NOW!, kterou od 29. září do 2. ledna hostí Rudolfinum. Vystoupili jste s Timem Wrightem u příležitosti vernisáže v Sukově síni, vaše album nepřetržitě hraje v jedné z místností expozice. Viděla jste už výstavu, která jde „za hranici krajnosti“?

Ano, nedávno jsem si konečně našla čas. Veřejnost je zřejmě tématem té výstavy posedlá, ale pro mě to byla akce jako každá jiná. A líbila se mi, umění nemá mít hranice. Viděla jsem skvělá, precizní díla, žádný skandál. Nevadí mi dívat se na krev nebo explicitní sex na plátně; hnus cítím z věcí, které jsou bez ohledu na své téma špatně udělané.

 

Videoklip The Garden of Love z nového alba The Sick Rose:

 

 

Reflex 49 obálkaReflex 49 obálka|Reflex.czCelý rozhovor Kateřiny Kadlecové s Monikou Načevou najdete v Reflexu č. 49. (vychází 9.12.2010)

SLEDUJTE NOVÝ REFLEX!