archiv

archiv Zdroj: Stanislav Krupař

Producent Odcházení: Peníze na „Havla“ se neshánějí samy

Producent Jaroslav Bouček stál za úspěšnými filmy Je třeba zabít Sekala, Babí léto nebo Václav a doma má početnou sbírku Českých lvů. Teď produkuje debut Václava Havla Odcházení.

 

Máte za sebou první třetinu natáčení. Jak byste ho zatím hodnotil?

Jsem nadšený, pan prezident se stal úžasným režisérem, po třech dnech se tak zapracoval, že nevzniká sebemenší problém. Dokázal kompletně ovládnout profesi režiséra a vše, co s tím souvisí. Vůbec nezdržuje, naopak nás neustále honí, aby se pracovalo co nejrychleji. Takže já jsem jako producent i z tohoto pohledu spokojený. Denní práce vypadají skvěle ... Co víc si přát.

 

Jak se shánějí peníze na film Václava Havla? Jde to díky jeho jménu takřka samo?

Samo to rozhodně nešlo. Když jsem těsně před vánoci podepisoval s panem prezidentem smlouvu, říkal jsem mu, že můj základní úkol je sehnat peníze. Buď je do konce března seženu, nebo ten film nebude. No a 31. března jsem neměl ještě ani korunu. Když jsem dělal film Je třeba zabít Sekala, tak jsem na něj sháněl peníze tři a půl roku. Teď jsme tenhle čas neměli, navíc shánět peníze na český film v době krize není legrace. Připouštím, že jsem si říkal, že na jméno Václava Havla to půjde lépe, ale nijak snadné to nebylo. Na konci března jsem se rozhodoval, zda natáčení Odcházení zrušit, nebo odložit o rok. Ale vzhledem ke zdravotnímu stavu pana prezidenta nepřipadalo odložení v úvahu a definitivně rušit projekt by mi připadalo zbabělé. Takže jsem do toho rizika šel a v tuto chvíli můžu s klidem říct, že máme všechny peníze pohromadě.

 

Jaký rozpočet máte tedy k dispozici?

Pětačtyřicet miliónů korun.

 

Přispěl na něj i podnikatel Zdeněk Bakala. Jak k téhle spolupráci došlo?

Zdeněk Bakala je jedním z koproducentů, jeho podíl není zásadní, nicméně je z koprodukčních vkladů nejvyšší. Dále do projektu vstoupila Česká televize, Bontonfilm a Centrum rozvoje Česká Skalice, což je nájemce vily, v níž se natáčí zásadní část filmu. Zdeněk Bakala zatím nikdy film nekoprodukoval, ale s panem prezidentem dlouhodobě spolupracuje na projektu Havlovy knihovny a na dalších aktivitách. Spojení na filmu ovšem vzniklo spíše shodou okolností, Bakalova partnerka Michaela Maláčová u mne před pár lety obhajovala svou diplomovou práci na katedře produkce na FAMU. Takže ve výsledku bude možná koproducentkou spíše ona než Zdeněk Bakala.

 

Hledal jste partnery pro Odcházení i v zahraničí?

Na to bohužel nebyl čas. Jméno Václava Havla má v zahraničí dobrý zvuk, Odcházení se hrálo a hraje na řadě zahraničních scén, potenciál pro získání zahraničního partnera tu tedy byl, ale časový pres to neumožnil realizovat.

 

Jaké máte coby producent s filmem Odcházení ambice?

Víte, že jsem velký sběratel Českých lvů, takže mám jen ty nejvyšší ambice. Myslím, že v mém oboru se mi podařilo takřka všechno, jen ten Oscar mi chybí. Rád bych v životě udělal ještě alespoň tři krásné filmy a jeden z nich by měl získat Oscara. Jestli to bude zrovna Odcházení ... Uvidíme.

 

Na jméno Václava Havla by měly slyšet světové filmové festivaly ...

Určitě. Teď hledáme v zahraničí velkého partnera na distribuci filmu. Zájem je veliký, vybírat bychom chtěli mezi nabídkami z USA a Německa.

 

Jak odhadujete divácký potenciál Odcházení?

Tohle je film, u něhož si vůbec netroufám tipovat. Takže nejspíš někde mezi sty a pěti sty tisíci diváky.

 

Více se dozvíte ve čtvrtek v tištěném Reflexu.

 

Foto: Stanislav Krupař