Z tureckého pavilonu pozorují český průvod zvědavci.

Z tureckého pavilonu pozorují český průvod zvědavci. Zdroj: Kateřina Kadlecová

Český den zahájen
Parta hic
Na pódiu před českým pavilonem se předvedl i někdejší art director Reflexu Aleš Najbrt (v oranžovém) – ve forbíně legendární dvojice Thomas a Ruhller.
V zajetí vizuální kultury. Spočtěte Číňany, kteří v rukou netřímají foťák.
Velcí Češi na chůdách. Na rozdíl od Číňanů, kteří na dřevech kráčejí v průvodech za alegorickými vozy, nepředváděli mosty a salta…
11
Fotogalerie

EXPOrtovaný Český národní den

Stalo se to minutu po půlnoci na 17. května. Zatímco se modelka Taťána Kuchařová, trojice českých ministrů, kteří do Číny na EXPO 2010 dorazili, a další hosté ládovali kachními jatýrky a excelentní svíčkovou na české party téměř na vrcholu jednoho z 987 šanghajských mrakodrapů, na šanghajské televizní věži se rozsvítila česká vlajka. Tak začal v rámci Všeobecné světové výstavy Český národní den.

 

Kromě slavnostního zahájení jen pro zvané to znamenalo především celodenní zábavu pro náruživého čínského diváka s foťákem připraveným k palbě: Čechomor, Toxique, Gipsy.cz, Dan Bárta, 4tet Jiřího Korna, Emil Viklický, Pavel Šporcl, Skutr, cabanovská Jednotka Rychlého Nasazení i Spejbl a Hurvínek a další řádili od deseti ráno do deseti večer na pódiu před českým pavilonem (který prý možná zůstane v Číně natrvalo, poněvadž by ho podle generálního komisaře Stehlíka mohlo koupit jedno čínské město, jehož jméno prozatím nesmím prozradit). Bubeníci, tanečníci a artisti na chůdách i kolech zpěvákům a hercům zdatně sekundovali a pomáhali ucpat všechny vchody do českého pavilonu, které byly už tak zacpané návštěvníky.

 

Výjimečně se zaplnila i neobyčejně drahá česká restaurace v rámci pavilonu – kdo jiný než čestní čeští hosté by si dával hotovku za 150 jüanů, když o kousek dál v jedné z desítek čínských rychlorestaurací může dostat stejně výživnou porci za 40…

 

Zítra už český národní den nebude a všechno se vrátí do zajetých kolejí. Do českého pavilonu přijde kolem třiceti tisíc lidí, z nichž se zhruba deset procent zeptá jedné z padesáti (již vysvětlováním ochraptělých) hostesek, co je zač ta velká zlatá kapka. A takhle to potrvá ještě pět a půl měsíce, než se největší a nejhonosnější světová výstava všech dob odebere do věčných lovišť. Jestlipak se soutěživým Číňanům nakonec povede nahnat na ni oněch slibovaných 70 milionů diváků? Už teď jsou s plánem pozadu; ani lístky zadarmo a „kapesné“ na občerstvení mnohé obyvatele Země středu nedokázalo přesvědčit. Uvidíme.