Video placeholde

Karel Steigerwald: Ne Havel, Babiš odchází...

Jako vždy, zas jsou studenti první. A z nich jsou první, jako vždy, damáci. A moc, jako vždy, říká, že jde o hrstku Kalouskem navedených blbců. A přidávají se divadla. Herci, režiséři. Spisovatelé zatím ne. Profesoři ano. Docenti, asistenti. Inženýři. Lékaři. I staří umělci, co už svoje odkejhali. A další povolání. Úředníci, dělníci, je jich čtvrt Václaváku, pak půl, pak je plno až k Julišovi. Nakonec pochodují Vysočany. A přijdou sedláci s řemeslníky. A podnikatelé, co jim dnešní vláda socialistů rozprášila firmy. A kuřáci i nekuřáci. Vláda píše ve svých novinách, že jde jen o hrstku. Pár stovek. Pak pár tisíc přidají.

Politici říkají, že demokracie se nedělá na ulici. Volby rozhodují. Najednou je jim demokracie dobrá. Když vyjde určitý, dost velký počet lidí, začne se to sypat jak v Bratislavě. Někteří politici budou říkat, že to jiní zavinili. Stropnický dá demisi. Hejtmani ANO také. Ulice bude vesele skandovat, Babiši, včera není dnes, zpátky do pytle vlez! České bouře bývají veselé. Babiš upozorní, že žádný pytel nemá a že byl demokraticky zvolen. Jenže zástupy na ulici se zas demokraticky sešly… A tak dále...

Chtějí, aby vláda dělala, co jí nařizují zákony a ústava republiky. Chytrý Babiš se pokusí k demonstrantům přidat a postavit se jim do čela. Upozorní, že nedostatky spáchaly minulé staré strany. Vypískají ho jak Štěpána kdysi, ačkoliv znovu upozorní, že Kalousek krade. Ulice Kalouska nepotřebuje. Ulice chce, aby Babiš odešel, protože je registrovaný u StB a stíhaný u Policie ČR a nevládne, anžto řídí stát jak své firmy, což slíbil a na což mu hlasy nestačí.

Možná jich na ulicích hned nebude půl milionu ani sto tisíc. Ale už trénují, slyším je hlučet, blíží se, apatie mizí, nechuť stoupá. Nepřijdou-li dnes či zítra, přijdou brzy. Poslední termín: udělej si, Babiši, vládu s komunisty a okamurami, ať už s důvěrou, nebo ilegální, překvapí tě, jak rychle půjdeš pryč. I ti, co ti nyní lichotí, tě podkopnou jak soudruzi Sobotku.

Každá vláda, která padne z vůle ulice, je vždy nejdřív bezstarostná, jista si sebou. Vládneme, jak nás zvolili, myslí si. Ale kdeže loňské volby jsou. Vládci věří, že lid si přál, aby mu poroučeli bez důvěry a bez sněmovny, aby vše opanovali, aby lezli Rusům do zadku. Myslí si, že vládnou dobře, že makají a že lid až na Kalouska je spokojen. Pak se diví a nechápou, proč je skoplo z trůnu něco tak malicherného, jako je hrstka křiklounů na ulici. Jako Kozinové internetu mu vzkazují: My přijdem zas… A vládu udiví, že Facebook je mocnější než StB.

Jedno by měl Babiš tušit, nebyl by pak tolik smutnej. Dlouho s námi nebude. On odejde, ne Havel, kterého i po smrti stále někam posílají… A ten na Hradě? Zůstane mu Hůlka s židlí a Franta Ringo Frk.