Veřejné toalety (ilustrační foto)

Veřejné toalety (ilustrační foto) Zdroj: Blesk - Matěj Smlsal

Bezplatná WC – ať stát a města zajistí něco užitečného

Tento týden mi jeden brněnský digitální (neměl ručičky) bezdomovec vyprávěl, že málem slušně zbohatl na bitcoinech. Nakoupil si jich prý za jedenáct, tedy v Brně za dvanáct milionů korun v době, kdy se kus údajně prodával za pár set dolarů. Nedávno kurz Bitchcoinu (ANO, je to "kurevská" měna, ani dotace se v ní čerpat nedajú) dofrčel na krásných (exministr školství by asi řekl LAHODNÝCH) dvacet tisíc za kus.

Vypravěč-bezdomovec zjistil, že by mu to vyneslo asi tuze moc milionů, ba i desetimilionů korun, a rozhodl se citovanou kryptoměnu prodat. Avšak nemůže prý najít přístupové kódy, má je prý napsané v Prostějově na tácku od piva, který si schoval u své bývalé, která prý umírá na rakovinu.

Kdo se zajímá o nové technologie, tak ví, že není si kam napsat o nové kódy, takže se musí vydat do toho Prostějova. A teď již máte, milí čtenáři, dostatek indicií, abyste dovodili, jak příběh skončil – ano, ten dobrý moderní muž mne požádal o 96 korun na cestu do Prostějova.

Kreativita některých lidí je vskutku bezbřehá, ale nyní již vážněji.

V Česku aktuálně žije okolo 70 000 bezdomovců, a to jsme v časech hospodářské konjuktury, nevídaně roste HDP  a máme též nejnižší nezaměstnanost z celé EU, nota bene to nyní připomenul i prezident republiky Miloš Zeman  ve svém vánočním projevu. Tedy bez těch bezdomovců.

Rád bych teď v čase povánočním předložil jeden snad konstruktivní návrh.

Přednáším tvůrčí projekt – myslím, že by se v centrech statutárních měst měly vybudovat bezplatné WC (nejen) pro bezdomovce a sociálně slabé obyvatele. Bylo by  to  nejen projevem sociálního cítění hodným 21. století, ale též by to celkově pomohlo našim městům v čistotě. Zamysleme se,  pakliže by  šel bezdomovec či bezdomovkyně  jen čtyřikrát denně na placené městské WC po 10 korunách, tak je to cca 1200 měsíčně – jen za WC!!! Takový člověk z povahy věci nemůže jít na záchod v práci či doma, jako my šťastnější. Můžeme se pak divit znečišťování českých, slezských  a moravských měst?

Pro pět ran do radnice – k  čemu jsou pokuty za znečišťování veřejných prostranství, když je soudnému člověku jasné, že ji bezdomovec či bezdomovkyně z povahy věci nemá z čeho zaplatit. Před časem jsem viděl v centru Brna močit bezdomovce, strážník MP ho napomínal a bezdomovec jen rezignovaně pravil: A kam mám jako jít – domů? A strážník ještě rezignovaněji odpověděl – to není moje starost, ale zde močit nemůžete.

Vím, že by bylo ideální, kdyby v ČR  žádní bezdomovci nebyli! Nicméně to asi není v nejbližších letech uskutečnitelné, avšak zabezpečit (nejen to politické „pokusit se zabezpečit“)   alespoň bezplatný přístup k toaletám by pro naše města (možná i za pomoci krajských samospráv a státu) mohlo být důležitým a hlavně reálným cílem.

Tím samozřejmě netvrdím, že v Česku nejsou jiné (vážnější) sociální problémy.

Abych předešel otázce mudrlantů, jak se pozná bezdomovec, který by měl WC zdarma? Předmětné veřejné WC by bylo zdarma prostě pro všechny, v mnohých státech světa (např. v Kanadě) to tak funguje.

Jak trefně říkal kdysi Václav Havel  – kdo něco chce, hledá způsob, kdo ne,  hledá důvod.