Guggenheimovo muzeum nabízí použití záchodu ze zlata

Guggenheimovo muzeum nabízí použití záchodu ze zlata Zdroj: Guggenheimovo muzeum

To je úchylka. Guggenheimovo muzeum nabízí použití svého exponátu, záchodu ze zlata

Slavné Guggenheimovo muzeum v New Yorku vás zve na záchod. A není to jen tak nějaká toaleta. Přestože je celá z 18-ti karátového zlata, můžete ji skutečně použít. I když je to výstavní kus italského sochaře Maurizia Cattelana.

Zlatý záchod se jmenuje příznačně – Amerika. Překvapením ale je, že dílo vyrobené z 18-ti karátového zlata skutečně nahradilo porcelánovou toaletu na jedněch WC muzea a veřejnost, která zaplatí obyčejné vstupné, ho může normálně použít. Jen připomínáme, že Guggenheimovo muzeum v New Yorku je jednou z vůbec nejznámějších galerií moderního umění na světě.

Vedení muzea oznámilo, že zlatý umělecký kus „nám jen připomíná nepopiratelné potřeby našeho těla a lidské společnosti“. Další věty k zlatému záchodu jsou vskutku pozoruhodné: „Jeho participativní charakter, když jsou diváci vyzváni, aby ho soukromě využili, umožňuje zážitek rozsáhlé intimity s uměleckým dílem.“

Tak určitě, chtělo by se dodat. A parcitipativně to bude malá, nebo velká?

Maurizio Cattelan vyvolal již v minulosti mnoho kontroverzí. V někdejším prostoru varšavského ghetta instaloval v roce 2012 sochu modlícího se Hitlera. To pobouřilo jak mnoho Poláků, tak Židů. Autor ale tvrdil, že se jedná o „spirituální dílo“. Ve světě se hodně diskutovalo také o jeho soše La Nona Ora (Devátá hodina), jež zpodobovala papeže Jana Pavla II., zasaženého meteoritem.