Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Hajlující Číňané v Berlíně: Ti by snad měli smět, ne?

Bizarní incident v Berlíně ukázal, jak mimořádně komplikovaný je dnešní svět, kde se na jedné ulici potkávají lidé z pěti různých kulturních okruhů. Jak má chudák Číňan vědět, že se v Německu už nesmí hajlovat? Víte konkrétně vy, jestli se v Číně můžete veřejně zdravit čankajškovským pozdravem?

Německá policie v neděli v Berlíně zadržela dva čínské turisty, kteří se fotografovali při napodobování nacistického pozdravu před budovou Reichstagu, kde sídlí německý parlament. Bdělá německá policie oba Asiaty zadržela, muži museli zaplatit kauci pět set eur a čeká je vyšetřování a trest. Byť mohli dopadnout hůř — mohli skončit i ve vazbě. Německo je totiž na jakékoliv připomínky nacistického režimu vyloženě choulostivé, a Číňané udělali mnohem větší malér, než si sami myslí. Když se na to podíváme prizmatem reality dnešního světa, dojdeme ale k závěru, že Číňané jsou nevinní.

Uvedu malý příklad: Před několika lety zaútočil v Afghánistánu sebevražedný útočník — voják afghánské armády podporované Američany. Afghánský voják zaútočil na americké vojáky a několik jich zabil, pozdějším vyšetřováním se ukázalo, že jednal zcela v duchu afghánského konceptu cti a dobrých mravů.

Jeden z amerických vojáků, jejž před útokem muž potkal, seděl tak nestoudně, že měl nohu přes nohu a podrážkou ukazoval přímo na nebohého Afghánce, kterého se ta potupa natolik dotkla, že prostě musel zaútočit. Nemusím vysvětlovat, že nejen onen americký voják, ale ani většina čtenářů tohoto sloupku neví, že v Afghánistánu je ukázání podrážky druhé osobě mnohem větší urážkou, než když v Evropě na někoho uděláte fakáče.

V Číně je mimořádně nepopulární vojevůdce Čankajšek, jenž obsadil a před pevninskými čínskými komunisty uhájil Tchaj-wan. A teď — s výjimkou historiků věnujících se dějinám Číny — mi prosím řekněte, jakým gestem se Čankajškovi vojáci zdravili. Nevíte? Nevadí, já také ne — ale můžeme mít skoro jistotu, že použít tento pozdrav v dnešní, komunistické Číně může skončit pěkným malérem. Stejně nečekaným, jako byl malér za hajlování Číňanů v Berlíně.

Jak může chudák nějaký Číňan vědět, že Hitler (o jehož existenci má stejně mlhavou představu jako průměrný Čech či Němec o existenci Čankajška) měl nějaký pozdrav, který je ale dneska v Evropě zakázaný. Oni viděli v nějakém historickém filmu, jak se před Reichstagem hajlovalo, chtěli si to sami zkusit, a nemají nejmenší šanci předem tušit, že se to nesmí.

Proto prosím všechny represívní orgány, jež se s podobnou situací dostanou do kontaktu: Buďte shovívaví, není potřeba hned trestat, rozumnější je vše vysvětlit! Každá kultura má svá tabu. Když je ovšem překročí jedinec z kultury jiné, může velmi snadno dojít k tomu, že si neuvědomuje, že dělá něco v dané zemi nedovoleného, nežádoucího a zakázaného. Nemám na myslí třeba vraždu či znásilnění — ty jsou trestné všude. Ale trestat Číňana, že hajloval, je stejné jako trestat Evropana, který v Číně zhnuseně odmítne jíst psa.