Americká základna Incirlik

Americká základna Incirlik Zdroj: Profimedia.cz

Jaderné ohrožení: Americká základna Incirlik je obklíčena tureckou armádou

V průběhu neděle se v zahraničních mediích začala objevovat vysoce znepokojující zpráva: Turecká armáda obklíčila americkou vojenskou základnu v Turecku. Tu základnu, kde jsou skladovány vodíkové pumy.

V minulém týdnu obvinila turecká media amerického generála  J.F. Campbella, že stál za organizací puče proti Erdoganovi, který turecká armáda potlačila a nyní vede rozsáhlé razie proti pučistům a jejich sympatizantům. Media k obvinění neuvedla žádné důkazy, ale věc svědčí o rostoucím napětí mezi Tureckem a USA.

Toto napětí, jak se zdá, vyvrcholilo v noci ze soboty na neděli. Jak informují především ruská media (která z toho mají neskrývanou radost), ale i media ze svobodných zemí.

Americkou vojenskou základnu Incirlik obklíčilo asi sedm tisíc příslušníků turecké armády a policie, a těžkou vojenskou technikou zablokovala přístupové cesty k základně.

Jde nejen o nepřátelský krok k spojenci z NATO, ale především o obrovské riziko pro jaderné zbraně Aliance. Nejsilnější armáda NATO - americká armáda - totiž skladuje na základně asi čtyřicet takzvaně aliancí sdílených jaderných zbraní, konkrétně taktických vodíkových pum (“malé“ bomby určené k ničení měst, ne států - strategické bomby mají Američané doma). Základnu, kde nejsilnější armáda NATO skladuje atomovky, je tedy nyní obklíčena druhou nejsilnější armádou Aliance, tureckou, a nikdo neví, co z toho bude.

V tomto momentě je brzy na nějaké hlubší analýzy, je dosud k dispozici málo informací. Jedno však je jisté: Tak blízko rozpadu jako tento víkend ještě niky NATO nebylo.

Aktualizace z nedělní noci:

Podle agentury Bloomberg je situace kolem základny již klidná a ozbrojené složky základnu neblokují. Kolují spekulace o vojenském cvičení, dalším pokusu o převrat i o možném demonstrativním protiamerickém vystoupení. K ozbrojeným složkám kolem základny se totiž podle videí na Facebooku přidala i řada civilistů s tureckými vlajkami hulákajících protiamerická hesla a nezbytné Alláhu akbar.

Vzhledem k situaci v Turecku a v tureckých mediích asi nezjistíme, co ve skutečnosti obklíčení základny znamenalo. Každopádně je weekendový incident další dobrý důvod, proč by se měly americké vodíkové bomby z Turecka odstěhovat, a to nejlépe do Čáslavi.