Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zákaz elektronických cigaret v hospodách je čirá buzerace

Vláda schválila zákon proti kouření, který — projde-li Parlamentem — zakáže od příštího roku kouření cigaret v restauracích, aby kouř neškodil nekuřákům. Zakážou i cigarety elektronické, které nekouří a nikomu neškodí.

S tím, že papaláši zakážou kouřit v restauracích, již nějakou dobu široká kuřácká veřejnost počítá. Je pravda, že takový zákaz je hrubým zásahem do práv lidí — a to jak do práv kuřáků, tak do práv hostinských. Ale pomalu si zvykáme, že se nejen v České republice utahují šrouby a nesmyslné zákazy, příkazy a nařízení se stávají naším denním chlebem.

Problém s nekuřáky obtěžovanými kouřem kuřáků by samozřejmě vyřešil mnohem lépe trh. Lidé, kteří chtějí sedět v nezakouřeném prostředí, by prostě vyhledávali nekuřácké restaurace, jež už dávno před zákazem rostou jako houby po dešti. Naše stále socialističtější věrchuška ale pochopitelně dává přednost represi.

Takže jsme my, kuřáci, už pomalu se zákazem počítali jako se součástí demontáže polistopadového režimu a jeho nahrazením podivnou vládou boje proti korupci, kterou nyní máme. Stalo se však to, že zákaz jde za všechny představitelné meze. V restauracích, jak dnes vláda schválila, se nebudou smět používat ani elektronické cigarety, jež nekouří, nezhoršují vzduch a nikomu neubližují ani nikoho neomezují. Zákaz elektronických cigaret v hospodách je čirá buzerace, ukazování moci. Něco podobného, jako když za socialismu zakazovali dlouhé vlasy a policie stříhala zatčené máničky.

Přesto zákaz vláda posvětila — bez nejmenších racionálních argumentů — a já věřím, že jej přijme i Parlament. Je to takový malý závdavek na světlé protikorupční zítřky bez tabákového dýmu.